Urbex in Duitsland: we namen een kijkje in dit verlaten nazi-klooster

Een fractie van een seconde staat mijn hart stil wanneer er een man op ons af komt lopen met een groot zwart voorwerp onder z’n armen. Even gaat er door mijn hoofd dat hij zijn hagelgeweer op ons uit wil proberen…

Froot ging op pad met Feike Zantinge en Roel van de Wiel, twee urban explorers; hobby-fotografen die verlaten gebouwen, het liefst zo vervallen mogelijk, afstruinen om ze zo mooi en tegelijk zo rauw mogelijk op beeld vast te leggen. Hiervoor reizen ze onder andere Nederland, België, Duitsland en Frankrijk regelmatig af, op zoek naar het mooiste shot van de vergane glorie. Dit keer vindt het urbex-avontuur plaats in een oud nazi-klooster, net over de grens in Duitsland. Froot wilde ervaren hoe dat is en ging met ze op urbex-avontuur.

FZ1_8252
FZ1_8325_6_7_

Nazi-klooster

De reis gaat naar het Duitse dorpje Schwalmtal, waar het Sint Jozefsheim klooster staat. Het klooster werd in 1909 gebouwd en bood in eerste instantie voornamelijk onderdak voor mensen die mentaal ziek waren. Maar door de opkomst van Hitler werd in 1939 het klooster in gebruik genomen door het voormalig nazi-regime en werd het klooster een speciaal tehuis voor gehandicapte en joodse kinderen die hier uiteindelijk ook vaak vermoord werden. In totaal zijn er maar liefst 512 mensen om het leven gekomen in Sint Jozefsheim.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Engelsen intrek genomen in het klooster en werden hier tot 1963 gewonde soldaten verpleegd. Daarna functioneerde het gebouw tot 1992 als school en internaat. Sindsdien staat het gebouw leeg en leidt het gebouw z’n eigen leven.

FZ1_8148
IMG_5168

Locatie uitzoeken

Een belangrijk onderdeel van urban exploring is uiteraard het uitzoeken van de locatie, waar nog een hele zoektocht aan vooraf gaat. Foto’s van urbexlocaties zijn er, zoals je misschien eerder op Froot hebt gezien, genoeg te vinden op internet. Maar de precieze locaties worden bijna nooit gegeven. Het is de bedoeling om dat allemaal zelf uit te zoeken. En om te voorkomen dat vandalen de plek opzoeken en dingen vernielen. Want dat is een zonde onder de urbexers. Het motto van urban explorers is dan ook duidelijk: ‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.’

FZ1_8310_1_2_3_
FZ1_8264

Naar binnen glippen

Het klooster is niet moeilijk te vinden en ook de ingang vinden is geen probleem, want we zien meteen al een groot gat in het hek waarmee het klooster is afgesloten van het slaperige dorpje. Het is een kwestie van achterom kijken en er gauw doorheen kruipen, om vervolgens snel en onopvallend naar het klooster te lopen. Wat misschien nog wel de lastigste opgave van het avontuur is. Want hoe loop je in hemelsnaam snel, doch onopvallend en rustig tegelijk? Niet te veel bij nadenken en gewoon gaan.

IMG_5310
bIMG_5236

Het terrein

Op het terrein staan drie gebouwen; de kerk met het klooster, een tehuis en een ander gebouw dat nieuwer lijkt te zijn. We lopen het nieuwere gebouw in via een kelderdeur aan de zijkant, maar komen al gauw tot de ontdekking dat daar vrij weinig spannends te zien is. Dit is te nieuw en nauwelijks vervallen, en dat is nou precies wat Feike en Roel niet zoeken. Gelukkig maakt de kerk aan de overkant hun lichte teleurstelling goed. Kapotte glas in lood ramen, beschilderde plafonds en een gebroken graftombe. Dit is waar urbexers blij van worden.

FZ1_8094_5_6_7_
FZ1_8065_6_7_8_

Avontuur versus foto

Wanneer gevraagd wordt of het urbexen ze te doen is om het avontuur of de foto’s, is er na een kleine aarzeling toch een duidelijk antwoord. ‘Ik vind het heel spannend en ik ben altijd lichtelijk nerveus van tevoren en ook blij als ik eenmaal binnen ben. Maar uiteindelijk gaat het me er gewoon om om mooie foto’s te maken.’ Dit keer was het overigens wel erg makkelijk om binnen te komen volgens Feike, wat hij ergens ook wel een beetje jammer vindt. ‘Het maakt het toch minder spannend. Al zit je er ook zeker niet op te wachten om opgepakt te worden door een bewaker, wat me al meerdere keren is gebeurd’, vertelt Feike.

IMG_5303
FZ1_8259_60_61_

Spooky

Na enige tijd in de kerk te hebben vertoefd gaan we op verder onderzoek uit en komen we een kamer tegen waar niet al te lang geleden iemand heeft geleefd. Hoogstwaarschijnlijk een kraker die bij de komst van de winter het pand heeft verlaten voor een warmere plek. Wat we ons goed kunnen voorstellen, want echt goed geïsoleerd is het hier al jaren niet meer. De potten beschimmelde Nutella en cornflakes staan nog op het aanrecht en de luchtbedden liggen erbij alsof iemand zo uit zijn bed is gerold en na het ontbijt van de ene op de andere dag is vertrokken. We lopen verder en horen verderop in het gebouw stemmen en gebonk, terwijl we op hetzelfde moment zien dat de hele ruimte is bezaaid met kleine witte hagelballetjes.

FZ1_8138-2
IMG_5203

Het blijken overblijfselen te zijn van krakers die hun tijd ergens mee moesten vullen en ramen en muren kapot hebben geknald met een hagelgeweer. Het lijkt ons verstandiger het klooster te verlaten en een kijkje te nemen in het gebouw aan de overkant, waar we direct merken dat je van dit gebouw des te meer rillingen over je rug krijgt. Ook al weet je dat het behoorlijk tocht in het gebouw, toch gaan je nekharen overeind staan wanneer je aan het eind van de donkere gang een deur tergend langzaam hoort kraken.

FZ1_8246
IMG_5158

Betrapt

Urbexen blijft illegaal en dus ook gevaarlijk. Het is dan ook noodzaak om altijd op je hoede te blijven voor bijvoorbeeld bewakers. Daarom is er even een schrikmomentje wanneer we buiten opeens een man onze kant op zien lopen met een groot zwart metalen voorwerp onder z’n arm. Een fractie van een seconde gaat er door je hoofd dat we zijn betrapt en de man zijn hagelgeweer eens op ons wil uitproberen. Tot de verlossende woorden van Feike klinken: ‘Ah, een mede-urbexer.’

IMG_5298
IMG_5187
IMG_5180
IMG_5076
IMG_5063
IMG_5119
IMG_5082
IMG_5056
FZ1_8214
bIMG_5198
FZ1_8278-2-2

Wil je meer foto’s zien van Feike’s urbex-trips? Neem dan een kijkje op zijn website.

Reageer op artikel:
Urbex in Duitsland: we namen een kijkje in dit verlaten nazi-klooster
Sluiten