A. de Jong
A. de Jong Reizen 12 mrt 2019

Wandelen in Noorwegen: 7 hemelse hikes over de fjorden

Noorwegen stikt van de fjorden, hoge bergen, ongerepte natuur en helderblauwe wateren. Als actieve vakantieganger heb je keuze te over, wandelen is hier het summum. Wij zetten daarom in willekeurige volgorde zeven hemelse hikes voor je op een rijtje.

Wandelen in Noorwegen

Waar je ook in Noorwegen bent, je kunt er prachtig wandelen. De omstandigheden zijn perfect, omdat overal duidelijk routes staan aangegeven. Bovendien mag je in Noorwegen overal gratis kamperen, dus je kunt je settelen op de mooiste plekjes voor zowel korte als langere hikes. De beste reistijd is van mei tot en met augustus. Een greep uit de vele mooie wandelgebieden die het land rijk is.

Dovrefjell

Dovrefjell is een walhalla voor liefhebbers van flora en fauna. Het gebied ten noordwesten van Rondane, in het midden van het land, kenmerkt zich door wijde open vlaktes afgewisseld met moeraslandschap. Het is daardoor een geschikt broedgebied voor vogels en tevens de enige plek in Europa waar de imposante muskusossen nog vrij rondlopen.

Het dorp Kongsvoll wordt door wandelaars vaak gebruikt als uitvalsbasis. Vanuit deze plek heb je de keuze uit verschillende dagtochten of meerdaagse trektochten te wandelen. Vooral voor vogelaars en mensen die tot rust willen komen is Dovrefjell een aanrader.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Aurlandsfjord

Diepblauw water omringd door besneeuwde bergtoppen en donkergroene bossen. De Aurlandsfjord is een van de populairste gebieden van Noorwegen en het mag duidelijk zijn waarom. Dit door UNESCO beschermde fjord staat bekend om de prachtige wandelroutes die je meenemen langs de vele watervallen. Het neerstortende water zorgt voor een sprookjesachtig effect en maakt van elke hike een onvergetelijke ervaring.

Het letterlijke hoogtepunt van de wandeling is de Stegastein. Vanaf dit uitkijkpunt, op 650 meter hoogte, kijk je uit over het gehele fjord en wordt in één opslag duidelijk waarom Noorwegen zo populair is.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Ook als je een dag niet wil wandelen, kun je hier genieten van de schitterende omgeving. De vele rondvaartboten laten je het fjord van een totaal andere kant bekijken en de bergweg Trollstigen is een van de mooiste wegen van Europa om met je auto te toeren.

Trolltunga

Heb je geen last van hoogtevrees en ben je op zoek naar een echte uitdaging? Dan is de Trolltunga trail iets voor jou. Deze ongeveer acht uur durende tocht (heen en terug) begint in Skjeggefal en eindigt op de tong van de trol. Of zoals de Noren hem noemen: Trolltunga. Een spectaculaire klif die maar liefst 700 boven het meer van Ringedalsvatnet uittorent.

Voordat je van het ongekende uitzicht kunt genieten, moet je eerst de ruim twaalf kilometer lange tocht trotseren. Wat deze tocht zo uitdagend maakt is dat je onderweg 900 hoogtemeters moet maken, maar het is het allemaal waard als je eenmaal boven bent. Tip: ga zo vroeg mogelijk, zodat je de drukte ontloopt. In het hoogseizoen kan het namelijk druk zijn bij het uitkijkpunt.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Preikestolen

Lonely Planet heeft deze populaire toeristische attractie verkozen tot één van de mooiste uitkijkpunten ter wereld. Het vlakke rotsplateau schittert dan ook op veel ansichtkaarten vanwege de bijzondere vorm en het adembenemende uitzicht op de Lysefjord.

Een voordeel van de Preikstolen is dat de tocht ernaartoe aanmerkelijk minder zwaar is dan bijvoorbeeld de Trollunga trail. Het bergpad is ongeveer vier kilometer lang en leidt je door verschillende berglandschappen. Een nadeel: het kan hier in het hoogseizoen voor Noorse begrippen vrij druk zijn.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Romsdalseggen

Romsdalseggen is een tien kilometer lange bergketen tussen Venjesdalen en Åndalsnes. Wie besluit om deze tocht te maken kan de wandelschoenen maar beter strak aantrekken. Je zult namelijk 1.000 hoogtemeters moeten overbruggen en bent er ongeveer zeven uren mee bezig.

Een pittige hike, maar het is de beloning meer dan waard. Zo kijk je uit op de smalle Romsdalen vallei en heb je uitzicht op de iconische bergtoppen. Op een helderde dag kun je Molde en de Atlantische oceaan zien liggen.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Skala lovatnet

Lovatnet lake is niet alleen populair onder hikers, maar vooral ook onder vissers. Het visrijke water in het meer lijkt groen te kleuren wanneer de zon erop staat. Dit komt door deeltjes klei en steen die via de gletsjers in het meer terechtkomen.

Wie niet het geduld heeft om een hengel uit te gooien, kan de nabijgelegen Skala beklimmen. Deze imposante berg behoort tot de één van de hoogste punten van Noorwegen. De acht uur durende tocht naar de 1.848 meter hoge top is niet voor iedere wandelaar weggelegd. De hike is redelijk pittig en noem dat gerust een understatement.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Norangsdal

Deze bekende vallei is één van de meeste verwilderde gebieden van Noorwegen. Lange tijd kon je het gebied niet doorkomen per auto en waren reizigers aangewezen op hun benen.

Tegenwoordig is het gebied ook per auto bereikbaar, maar voor de mooiste ervaring kun je het beste over de steile bergpaden wandelen. Vanaf deze hoogte heb je namelijk een prachtig uitzicht over de vallei en kun je optimaal genieten van de wild side van Noorwegen, ‘s werelds eerste land dat ontbossing verbiedt.

wandelen, noorwegen, hiken, hikes, natuur

Wandelen in Zweden

Als je toch in Scandinavië bent, neem dan ook een kijkje in Zweden, waar je eveneens prachtig kunt wandelen. Check deze vijf klassieke hikes door de Zweedse natuur.

Reageer op artikel:
Wandelen in Noorwegen: 7 hemelse hikes over de fjorden
Sluiten