A. de Jong
A. de Jong Reizen 19 feb 2019

Wandelen in IJsland: 7 hemelse hikes in het land van vuur en ijs

Als je wil weten hoe het is om over een andere planeet te wandelen, dan ga je naar IJsland. Veel wandelroutes zijn pittig, maar bieden de mooiste uitzichten. 7 hemelse hikes in het land van vuur en ijs.

Beste reistijd om te wandelen in IJsland

Het meest noordelijke punt van IJsland ligt in de poolcirkel. In de rest van het land is er een koud zeeklimaat en een toendra-klimaat. Gedurende het hele jaar zal het niet echt warm worden in IJsland.

In de zomer liggen de temperaturen tussen de 10 graden en 14 graden. In Zuid-IJsland liggen de temperaturen tijdens de winter rond het vriespunt, maar in het vulkanische gebergte in het zuidwesten kan het 30 graden onder nul worden. Ga je puur om te wandelen, dan zijn het voorjaar en de zomer de beste reistijd. Maar je hebt ook in de winter fantastische trekkings, die je kunt combineren met bijvoorbeeld toerskiën.

1. Laugavegur

Dit is een prachtige locatie. Althans, als je goed boekt. Laatst kwam een toerist terecht in de winkelstraat Laugavegur in Reykjavik, nadat ze ‘Laugavegur trail’ had ingetoetst in Google Maps. Maar dat overkomt jou natuurlijk niet als ervaren reiziger.

Hiking the Laugavegur Trail with Trek Iceland

The Laugavegur Trail is considered by National Geographic one of the top 20 hikes in the World. Trek Iceland can take you through the Icelandic highlands to witness ever-changing landscapes you won’t encounter anywhere else. Hike from the geothermal paradise, Landmannalaugar, all the way to Thorsmork Valley.

Goed, vanaf het vliegveld rijd je dus de andere kant op dan Reykjavik, om uiteindelijk een fantastische trail te wandelen. De route begint bij het geothermale paradijs Landmannalaugar, waar je eventueel nog een duik kan nemen in een hot spring.

Vanaf daar kom je in de hooglanden, waar je tijdens het hiken watervallen, gletsjers, geisers, zwart zand, vulkanen en nog meer hot springs tegenkomt.

2. Fimmvorduhals

Fimmvorduhals is het gebied tussen de gletsjers Eyjafjallajokull en Myrdalsjokull in het zuiden van IJsland. Hier is een 30 kilometer lange hiking trail, die als een van de meest uitdagende van het land wordt gezien.

wandelen, ijsland, hikes

Maar uitdagingen worden vaak beloond, ook in dit geval. Tijdens het wandelen word je getrakteerd op een van de meest fascinerende landschappen die je ooit hebt gezien.

3. Hornstrandir

De Vestfirðir (Westfjorden) wordt gezien als een van de mooiste gebieden in IJsland. Het landschap bestaat uit diepe fjorden, waar in de winter op sommige plaatsen geen zonlicht komt. De ondergrond bestaat uit miljoenen jaren oud basalt.

wandelen, ijsland, hikes

Je vindt hier meerdere hiking trails, die te combineren zijn in een achtdaagse bivak. Je loopt door het smeltwater in riviertjes, door de sneeuw, over steile kliffen en door groene dalen. Bonus: de kans om poolvossen te zien is groot.

4. Esja

Als je om wat voor reden dan ook niet zo veel tijd hebt in IJsland, kun je op een half uur rijden van Reykjavik de tafelberg Esja bewandelen. De berg, die de hoofdstad beschermt tegen de koude polaire wind, is 914 meter hoog en ontstond door vulkanische uitbarstingen.

Esja, wandelen, ijsland, hikes

Hier kun je ervoor kiezen om een wandeling van een paar uren te maken, met een schitterend uitzicht over de hoofdstad van IJsland. Maar ook langere hikes zijn mogelijk.

5. Glymur

De hoogste waterval van IJsland is de Glymur, die je eigenlijk echt een keer gezien moet hebben. Tijdens het beklimmen van de berg Hvalfell heb je een perfect uitzicht op deze waterval.

Iceland Road Trip – Waterfall Glymur by DJI Spark

Day 11. The second-highest waterfall in Iceland, with a cascade of 198 m.

Tijdens de wandelroute hier kom je ook langs de Thvottahellir, een adembenemend mooie grot. De hike, die plaatsvindt op de enorme fjord Hvalfjordur in het westen van IJsland, duurt ongeveer drie uren.

6. Seljavallalaug

Tijdens deze hike combineer je sightseeing met een duik in een van de oudste natuurzwembaden van IJsland. Omgeven door bergen en meertjes neem je tijdens de hike even de tijd voor ontspanning. Niet té lang, want dan worden je spieren slap.

wandelen, ijsland, hikes, hiken, zwembad

De hike is in de buurt van de watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss. Na een kwartier tot een half uur bergopwaarts tref je het zwembad. Geschikt voor beginnende wandelaars en kinderen.

7. Tindfjöll Circle

De Tindfjöll Circle is een uitdagende hike waar je ongeveer zes uren zoet mee bent. Je begint bij de Langidalur-hut, vanwaar je over door de steile heuvels onder het Tindfjöllgebergte meandert.

hiken, wandelen, ijsland, hikes

Vanaf het dal loop je weer omhoog naar een paar tot de verbeelding sprekende vulkaanhutten. Geniet van de uitzichten op Nationaal Park Þórsmörk, maar let er ook vooral een beetje op waar je loopt. Grote delen van de hike zijn namelijk steil en hebben een losse ondergrond.

Wandelen in Duitsland

Vind je IJsland toch wat te koud en ver weg, weet dan dat je op steenworp afstand ook prachtige routes hebt om te wandelen. Duitsland wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Ten onrechte, getuige deze 7 verrassend mooie hikes om de hoek.

Reageer op artikel:
Wandelen in IJsland: 7 hemelse hikes in het land van vuur en ijs
Sluiten