A. de Jong
A. de Jong Reizen 26 okt 2018

11 stereotype backpackers die je tegenkomt tijdens het reizen

Als backpacker kom je heel veel andere backpackers tegen. Dat is leuk, want je ontmoet nieuwe mensen. Maar het kan ook vermoeiend zijn om wéér zo’n wijsneus tegen te komen die zegt dat Laos te toeristisch is, terwijl je daar net een ticket naar hebt geboekt. We hebben een elftal stereotypes op een rij gezet. In wie herken jij jezelf?

De spiritual

Je komt ze overal tegen, vooral in Azië: jonge westerse reizigers die ‘zichzelf willen ontdekken’ en zich zijn gaan verdiepen in het boeddhisme, yoga of ayahuasca. Ze doen ook aan mediteren. Moe van het materialisme in eigen land willen ze zich opnieuw ontdekken bij een sjamaan of bergstam. Naast Azië tref je ze ook in Zuid-Amerika en India. Wij zeggen: live and let live.

backpacker

De round-the-world-ticket-jongere

Westerse jongeren met trotse ouders die voor of na hun studie precies een jaar de wereld over reizen met een round the world ticket. De meeste tijd brengen ze door op de gebaande paden in Azië en Australië. Ze slapen met z’n allen in hostels, zien de belangrijkste bezienswaardigheden en spelen héél, héél veel beer pong.

backpacker

Het stereotype stelletjes

Vaak een koppel in de dertig dat kiest voor een carrièreonderbreking om de wereld te ontdekken ‘nu het nog kan’. ‘Want met een baby… bla, bla, bla’. Onder te verdelen in twee groepen.

1.) Het stel dat zo veel mogelijk leuke dingen wil zien, zo veel mogelijk leuke dingen wil doen, oneindig veel foto’s maakt en de groezelige gebieden en feesten vermijdt. Vaak binnen een jaar na terugkomst in verwachting. 2.) Koppels die wél de ruige randjes opzoeken, erachter komen dat ze toch niet bij elkaar passen en het laatste gedeelte van de reis solo volbrengen.

backpacker

De alto

Iemand die toeristische gebieden mijdt met de reden: ‘te commercieel man’. Iemand die praat over cultureel imperialisme als je in je hostel een Hollywoodfilm opzet. Hij dan wel zij neemt het lokale vervoer, eet lokaal, heeft een harembroek aan, ziet er het liefst ongedoucht uit en vraagt of je nog 943 peso kunt bijschieten als-ie dan eindelijk een rondje haalt. Maakt allemaal niet uit. Begin met hem of haar alleen niet over sociale rechtvaardigheid. Gewoon een tip.

backpacker

De betpacker

Deze kom je vaak tegen in een bus, internetcafé of een andere plek waar je even geen zin hebt om te praten. Deze reiziger vertelt hoe hypocriet en onoprecht alle andere backpackers zijn en hoe ze vergeten de échte lokale cultuur op te zoeken. Hij zal ook vertellen over zijn overnachtingen bij locals en zijn periode als early adopter in Chili. Hij (of zij, maar vaker een hij in dit geval) is inderdaad een irritante betweter. Tip: wind je er niet te veel over op.

backpacker

De bin-there-done-that-backpacker

Sommige backpackers hebben ook de behoefte om – voordat ze überhaupt jouw naam weten – te vragen waar je allemaal bent geweest. Om je vervolgens te onderbreken en schaamteloos te beginnen met hun opsomming aan landen en continenten. Daarbij vertellen ze dat het toen nog onontdekt was en nu toeristisch. En daar was jij dan net van plan om naar toe te gaan.

backpacker

De techpacker

De techpacker is meestal tussen de 25 en 30 jaar oud en heeft genoeg gespaard om niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. In de gloednieuwe backpack zit sowieso een spiegelreflex, Macbook en verzorgde kleding. Zelfs aan een zakmes en kompas is gedacht, al blijven die vaak onberoerd. Ze trekken zich niets aan van wat wel en niet gangbaar is onder backpackers en reizen vaak alleen.

backpacker

De Insta-packer

Bij de Insta-packer klopt alles, vooral het Instagram-account. Hoed en ronde zonnebril: check. Poké bowl en smoothie: check. Het is altijd mooi weer en vaak ontmoet de bohemian backpacker een ruimdenkend en inspirerend mens die ‘echt anders is dan anderen’.

backpacker

De partypacker

Niet te verwarren met de sabbaticalstudent. Partypackers gaan op reis om helemaal van god los te gaan. Je komt ze overal tegen, van Hong-Kong en Amsterdam tot Australië en Thailand. Uit eigen omgeving kennen we iemand die een half jaar zou gaan backpacken in Australië, maar na vijf weken weer terug was nadat hij in Hong-Kong al zijn geld had verbrast aan… Ach, vul dat zelf ook maar in.

backpacker

De oude man

Gescheiden, weduwnaar of gewoon een eeuwige hippie. Waar je ook bent, je komt een keer die sympathieke oude man tegen met al zijn verhalen. Die lang duren. Leuk voor een avond.

backpacker

De Froot backpacker

Tot slot de backpacker die denkt dat het nodig is andere backpackers middels stereotypering te omschrijven, zelf ooit begon als round-the-world-ticket-jongere en hard op weg die oude zeur te worden die je de oren van de kop lult. Mijden!

Reageer op artikel:
11 stereotype backpackers die je tegenkomt tijdens het reizen
Sluiten