A. de Jong
A. de Jong Fotografie 24 dec 2018

Pure portretten van Amsterdammers en hun kerstversiering

Je fiets rond kerst vast wel eens langs een huis met de gedachte: ‘Wie zouden de mensen zijn die dagen zo niet weken hebben besteed aan deze uitbundige kerstversiering?’. Fotografen Chris en Marjan vroegen zich het niet alleen af, maar belden aan bij de mensen. Het resultaat is een unieke fotoserie met pure portretten. Hun serie heet Floradrop Versierd.

Pure portretten van Amsterdammers en hun kerstversiering

Sinds jaar en dag woont de ene helft van fotografenduo Chris en Marjan in Floradorp, een vriendelijke buurt in Amsterdam-Noord. Iedere decembermaand is het weer feest in Floradorp, waar straatverlichting in deze periode overbodig is. Een wandeling langs de vrolijk versierde voortuinen in deze buurt is minstens even spectaculair als het Amsterdam Light Festival in de grachtengordel.

“Op een regenachtige dag belden we bij ze aan, portretteerden ze en kwamen na zonsondergang terug om de tuin te fotograferen”, aldus het fotografenduo. “In de huiskamers werd ons verteld dat het versieren van voortuinen vroeger een heuse traditie was in Floradorp. Vandaag de dag is er nog een handjevol die-hards die de traditie in stand houdt. Deze fotoserie is een ode aan de doorzetters die Amsterdam-Noord ieder jaar weer omtoveren tot een kerstparadijsje.”

Ellen en Andre


De voortuin van Ellen en André is het hoogtepunt van de Azaleastraat. De broer van André is wat betreft kerstversiering overigens nog veel uitbundiger dan André zelf, maar die woont helaas niet in Amsterdam. De broers wisselen ins-en-outs over het versieren graag met elkaar uit. Vervolgens worden de dochters opgetrommeld om te helpen bij het ophangen, stylen en finetunen van de kerstversiering.

Edith en Rob


Zowel binnen als buiten is het bij Edith en Rob helemaal kerst. Vanwege ruimtegebrek hebben zij een halve kunstboom boven de schouw gehangen, voor de achterkant was geen plek. Ieder jaar is er uitgebreid overleg welk thema het dit seizoen gaat worden. De andere thema’s blijven in dozen op zolder staan. Het poppenkoor ontbreekt alleen nooit en wordt elk jaar uitgebreid. Zonder poppenkoor geen kerst.

Leo


Leo is een echt gezelligheidsdier en zijn tuintje zie je al van heinde en verre schitteren. Verrassend genoeg zit hij zelf graag in het donker, maar de verlichte vitrinekast met Swarovski-beeldjes moet te allen tijde aan. Juist omdat het binnen donker is, kan hij met volle teugen genieten van de verlichte pracht en praal in zijn voortuin.

Gerda en Ton


Oma Gerda en Ton zijn al maanden bezig met het versieren van hun voortuin. In het heetst van de strijd is oma Gerda zelfs van de ladder gevallen, maar ook dat mag de pret niet drukken. Het leukst aan een versierde voortuin vindt zij de blije kindergezichtjes die zij elke ochtend en avond vanachter haar raam mag aanschouwen. Iedereen wordt blij van haar voortuin.

Walther, Paula en dochter Samantha


De gevel van Walhter en Paula is een heerlijk kerstfestijn. Omdat honden Gucci en Rocky nogal springerig zijn, moeten ze het helaas binnen iets soberder houden. Walhter weet van elk huis in de buurt wie het versierd heeft en hoe het versierd is. Iedere avond loopt hij een rondje door de buurt om alle versierde voortuintjes te bewonderen.

Meer reportages van Chris en Marjan

Bekijk ook de serie Parels van de Parade en After the Show (Defqon.1) van het fotografenduo Chris en Marjan.

Reageer op artikel:
Pure portretten van Amsterdammers en hun kerstversiering
Sluiten