A. de Jong
A. de Jong Fotografie 29 nov 2018

Een werkende camera van hout zonder lens, spiegel en batterijen

ONDU naakt pinhole-camera’s (ook wel gaatjescamera’s of speldenprikcamera’s genoemd) van natuurlijke materialen als houtas en notenhout. Geen batterijen, spiegelreflex of lens. Wel prachtige foto’s.

Houten fotocamera’s van ONDU

Via verschillende Kickstarter-campagnes heeft ONDU inmiddels genoeg geld ingezameld. Op dit moment zijn er zes verschillende fototoestellen in productie. “We wilden een product maken dat nog generaties meekan zonder stroom”, zegt een van de initiatiefnemers. Als je geen zin hebt om te lezen, bekijk je de onderstaande video, waarin het unieke fototoestel tot in de details wordt beschreven. Onderaan dit artikel lees je hoe een pinhole-camera werkt.

ONDU Pinhole Cameras MK III – Available on Kickstarter now!

ONDU has launched a new series of ONDU Pinhole cameras on Kickstarter : http://kck.st/2SfBXNK It is the most advanced and versatile camera we have created so far coupled with top notch craftsmanship.

Filters en statief

Bij de houten fototoestellen zijn verschillende filters, statieven en andere extra opties beschikbaar. Bekijk hier welke pakketten je allemaal kunt kopen. De onderstaande foto’s zijn gemaakt met de ONDU-III met twee verschillende filters.

Ondu, houten pinhole-camera, fotocamera, lens, hout, design
Ondu, houten pinhole-camera, fotocamera, lens, hout, design
Ondu, houten pinhole-camera, fotocamera, lens, hout, design

Pinhole-camera

Een pinhole-camera is is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje gebruikt. De scherpte van de foto hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner het gaatje is hoe scherper het beeld is, totdat diffractie een rol gaat spelen en weer meer onscherpte veroorzaakt.

Ondu, houten pinhole-camera, fotocamera, lens, hout, design

Het beeld is overal even (on)scherp, zodat de scherptediepte oneindig is en er niet scherpgesteld hoeft te worden. Aan de randen van de foto treedt geen vertekening op, wat met een lens wel gebeurt. Hierdoor kunnen er met pinhole-camera’s ultragroothoek-foto’s gemaakt worden. Een nadeel van een gaatjescamera is dat er door het kleine gaatje maar weinig licht valt en dat er dus een lange belichtingstijd nodig is. Vergelijk dit houten fototoestel gerust met een camera obscura.

Reageer op artikel:
Een werkende camera van hout zonder lens, spiegel en batterijen
Sluiten