A. de Jong
A. de Jong Fotografie 9 okt 2018

Noorderlicht trakteert Finland (en Terschelling) op lichtshow

Het noorderlicht-seizoen is al een tijdje begonnen en dan is het wachten op de eerste keer. In Finland was het afgelopen dagen raak op de mooist mogelijke manier. Vooral vanuit Rovaniemi kwamen mooie beelden, maar ook fotografen op Terschelling haalden hun hart op.

Noorderlicht in Finland

Fins Lapland is een van de beste plekken om het Noorderlicht te zien. De opnames en foto’s die je ziet zijn genomen in de hoofdstad van Lapland, Rovaniemi. Dit is tevens de woonplaats van de kerstman, maar dat terzijde. Godzijdank hebben ze ook dáár internet, zodat inwoners (de gelukkigsten op aarde) en toeristen de mooist foto’s en video’s konden delen.

All About Lapland on Twitter

BOOM! Aurora explosion is here! Minutes ago in #Rovaniemi #Lapland #Finland! #auroraborealis #northernlights #revontulet https://t.co/17fc6dzt3d

Terschelling

Het noorderlicht was overigens op meerdere plekken in Europa te zien. Hoe noordelijker, des te helderder. In Nederland was het poollicht met het blote oog niet te zien, maar wel met de fotocamera. De onderstaande foto’s zijn genomen vanaf Terschelling.

Mauronne on Twitter

Gisteravond het noorderlicht mogen aanschouwen… #noorderlicht #poollicht #wierum #wad #waddenzee

Noorderlicht is met een camera beter te zien dan met het blote oog. Om het bijvoorbeeld vanaf Terschelling goed te fotograferen, moet je de camera op een statief zetten en de sluiter lang open laten staan, zodat het zwakke lichtverschijnsel zichtbaar wordt.

In het noorden van Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zweden en Finland was Aurora Borealis wel met het blote oog te zien. Vooral in IJsland en Fins Lapland was het lichtspel spectaculair. Vanaf daar kwamen ook de meeste meldingen. Een overzicht van de berichten op social media.

Foto’s en video’s

Niina Koivisto on Twitter

Northern lights, Aurora Borealis yesterday in Helsinki #Auroraborealis #NorthernLights #Helsinki #Finland

simon c woodley on Twitter

View from the cliff top” A touch of aurora showing through the clouds at Whitburn in NE England tonight. @StormHour @EarthandClouds #Auroraborealis

https://twitter.com/Muhammediceland/status/1049040054520348672

Tommy Andersson on Twitter

aurora at 63north #sweden #tonight #EarthCapture #stormhour #Photography @NikonProEurope #northernlights #auroraborealis #northernlight #norrsken #nordlys #lake #landscape @ThePhotoHour

https://twitter.com/AngryTheInch/status/1049036601119129601

Een ander kleurrijk natuurwonder is lichtgevend plankton. Bekijk hier die foto’s die daarvan onlangs zijn genomen aan de kust van Wales.

Reageer op artikel:
Noorderlicht trakteert Finland (en Terschelling) op lichtshow
Sluiten