Fotografie 26 okt 2018 A. de Jong

Foto’s: NASA ontdekt extreem rechthoekige ijsberg op Antarctica

De natuur op Moeder Aarde zit vol wonderen. Maar wat NASA op Antarctica heeft ontdekt, lijkt bijna wel bovennatuurlijk. Tijdens NASA’s Operation IceBridge op het continent rond de zuidpool is in de Weddellzee een enorme rechthoekige ijsberg gesignaleerd, die met uiterste precisie lijkt te zijn geboetseerd.

NASA deelt foto’s van rechthoekige ijsberg op Antarctica

De foto’s van de rechthoekige ijsberg zijn gemaakt door Jeremy Harbeck, die voor NASA onderzoek doet op Antarctica. Hij spotte het natuurfenomeen bij de Larsen C-ijsplaat. Het ijsplateau, dat drijft tussen het zee-ijs, is vermoedelijk een afgebroken stuk van de Larsen C-ijsplaat.

NASA ICE on Twitter

From yesterday’s #IceBridge flight: A tabular iceberg can be seen on the right, floating among sea ice just off of the Larsen C ice shelf. The iceberg’s sharp angles and flat surface indicate that it probably recently calved from the ice shelf.

Tabellarische ijsberg

“Zeer interessant. Ik zie vaker afgekalfde ijsplaten, maar eentje met zulke rechte hoeken heb ik nog nooit gezien”, aldus Jeremy Harbeck. De ijsplaat werd eerder deze week ontdekt, maar nu zijn er meer foto’s en een video vrijgegeven.

De naam voor een natuurfenomeen als dit is een Tabellarische ijsberg. Dit type is in tegenstelling tot de bekendere puntige ijsbergen lang en plat. Ze ontstaan als een stuk ijs afbreekt van een grotere ijsplaat. De Larsen C-ijsplaat, waarvan dit rechthoek vermoedelijk is afgebroken, heeft een grootte van 5.800 vierkante kilometer. Dat is ongeveer even groot als de de oppervlakte van de provincies Friesland en Groningen bij elkaar opgeteld.

Foto’s en video

ijsberg, rechthoek, nasa, antarctica
ijsberg, rechthoek, nasa, antarctica
ijsberg, rechthoek, nasa, antarctica

Flight Over a Rectangular Iceberg in the Antarctic

Can you spot the sharp-angled, rectangular iceberg? This footage (partially sped up) is from an Oct. 16, 2018 flight over the northern Antarctic Peninsula by our Operation IceBridge DC-8 aircraft. Mission Scientist John Sonntag provides commentary. More: https://go.nasa.gov/2JdEy71 Operation IceBridge is NASA’s longest-running aerial survey of polar ice.

Niet de enige brok van de Larsen C-ijsplaat

De rechthoekige ijsberg op Antarctica blijft zijn scherpe hoeken overigens niet behouden. Door de invloed van wind en golven worden de hoeken steeds ronder. Op andere foto’s van Jefferson Beck van de NASA is te zien dat het rechthoek niet de enige afgekalfde ijsplaat is. De onderzoeker zegt niet exact te kunnen meten hoe groot de rechthoekige ijsberg is. Maar hij schat dat het tijdelijke natuurfenomeen een lengte heeft van ongeveer anderhalve kilometer.

Larsen C-ijsplaat, antarctica, nasa, fotos, rechthoekige ijsberg, 2
Larsen C-ijsplaat, antarctica, nasa, fotos, rechthoekige ijsberg, 2

Check ook de vier ongelooflijke foto’s van tyfoon Trami vanuit de ruimte, geschoten door International Space Station (ISS).

Reageer op artikel:
Foto’s: NASA ontdekt extreem rechthoekige ijsberg op Antarctica
Sluiten