A. de Jong
A. de Jong Fotografie 28 mrt 2019

NASA legt meteoor-explosie met de kracht van 10 atoombommen vast

NASA heeft foto’s en bewegende beelden gedeeld van de op één na grootste meteoor-explosie in de laatste 30 jaar. De explosie had de kracht van ongeveer tien atoombommen.

NASA legt enorme meteoor-explosie vast

De NASA meldt dat de meteoor op 18 december 2018 boven de aarde explodeerde. De knal was de op één na grootste meteoor-explosie in de afgelopen dertig jaar en de grootste sinds de explosie van een meteoor boven het Russische Tsjeljabinsk in februari 2013. Daarvan gingen de beelden de wereld over, maar nu had iedereen de explosie over het hoofd gezien. Begrijpelijk, want de knal vond plaats boven de Beringzee in het oosten van Rusland, op honderden kilometers van de kust. Op de beelden die de NASA vastlegde, zie je zowel de schaduw van de meteoor als de knal.

https://twitter.com/NASAEarth/status/1109160169534042114

Kracht van 10 atoombommen, maar geen schade

De meteoriet explodeerde op een hoogte van 25,6 kilometer met een kracht van 173 kiloton TNT (met TNT wordt de kracht van een explosie uitgedrukt). Ter vergelijking: de atoombom op Hiroshima in 1945 had een explosieve kracht die gelijk was aan ongeveer 15 kiloton TNT. Een dergelijke meteoor-explosie komt ongeveer een keer in de vijftig jaar voor.

nasa, meteoor-explosie, beelden, foto's, rusland
nasa, meteoor-explosie, beelden, foto's, rusland
nasa, meteoor-explosie, beelden, foto's, rusland

Gelukkig vond de knal boven zee plaats en niet boven het land, zoals wel het geval was in 2013 bij de meteoor-explosie boven Tsjeljabinsk (460 kiloton TNT). Toen raakten meer dan 1.500 mensen gewond door de gevolgen van de drukgolf. De schokgolf ging destijds twee keer de aarde rond.

Bekijk ook deze NASA-foto’s van Jupiter, die rechtstreeks afkomstig lijken te zijn uit Van Goghs Sterrennacht.

Reageer op artikel:
NASA legt meteoor-explosie met de kracht van 10 atoombommen vast
Sluiten