A. de Jong
A. de Jong Fotografie 20 sep 2018

In 1990 opende de eerste Sovjet-McDonald’s: 25 historische foto’s

In de decennia die voorafgingen aan de jaren 90 in Rusland, vierde communisme hoogtij in de Sovjet-Unie. Het was ondenkbaar dat een Amerikaanse bedrijf, laat staan een keten, zich in Rusland zou vestigen. Maar op 31 januari 1990 was het dan zover: in Moskou opende de eerste McDonald’s. Russen proefden letterlijk aan vrijheid. En dat was een happening van ongekende grote.

De eerste McDonald’s van Rusland

Officieel was het nog de de Sovjet-Unie, die in 1991 officieel uiteen viel. Officieel was er ook nog het communisme, maar dat werd later in 1990 door Michail Gorbatsjov afgeschaft. Hoe dan ook leverde de eerste McDonald’s in Moskou massahysterie op. Eindelijk kon er geproefd worden aan Amerika.

Zeldzame kleurenfoto’s van Rusland voor het communisme

Tijdens de opening was de McDonald’s in Moskou direct ook ‘s werelds grootste. Het restaurant beschikte over 900 zitplaatsen en 600 medewerkers, die gekozen waren uit 35.000 sollicitanten. Eem Big Mak (Big Mac inderdaad) koste 3,75 roebel, terwijl het gemiddelde inkomen destijds rond de 150 roebel per maand was. Maar dat weerhield de Russen er niet van om eindelijk dat wereldberoemde hamburgertje te proeven. De gele M werkte als een magneet. Uren voor de opening stonden er al 5.000 man in de rij. Uiteindelijk liepen er op de eerste dag 30.000 Russen naar binnen. De foto’s vertellen de rest.

Klik op de eerste foto om door de foto’s te scrollen.

Video: de rij

Queue to first McDonalds in Moscow in 1990

Queue to first McDonalds in Soviet Union (Russia) in Moscow in 1990 year. Очередь в самый первый Мак Дональдс в Советском Союзе (России) в Москве в 1990 году.

Inmiddels zijn er 649 restaurants van McDonald’s te vinden in Rusland, verspreid over zo’n honderd steden. Check ook deze waanzinnige foto’s van ‘s werelds meest fancy McDonald’s, die gevestigd is in Hong Kong.

Reageer op artikel:
In 1990 opende de eerste Sovjet-McDonald’s: 25 historische foto’s
Sluiten