A. de Jong
A. de Jong Fotografie 31 jul 2018

Mars zo historisch dichtbij dat je de planeet kunt fotograferen

De planeet Mars is jarenlang niet zo dichtbij de aarde geweest als nu. De planeet is op dit moment zo helder, dat je de reflectie van Mars in het water kunt fotograferen. Dinsdag 31 juli 2018 is de dag dat de planeet het dichtstbij de aarde staat. De planeet is ook in Nederland bij een heldere avond of nacht goed zichtbaar. Hij is gemakkelijk met het blote oog te vinden aan de hemel, als een heldere, roodachtige ‘ster’. Met behulp van een telescoop zijn de poolkappen en, bij een flinke vergroting, donkere gebieden op het planeetoppervlak zichtbaar.

Mars dichtbij genoeg om te fotograferen

De helderheid van Mars is eerder in juli 2018 al prachtig vastgelegd door Abdul Dremali. In de Amerikaanse staat Rhode Island maakte hij zeldzame foto’s van ‘de rode planeet’. Op een van de foto’s zie je de reflectie van de planeet in het water. “Het sterrenseizoen is mijn favoriete seizoen. Let deze weken goed op de sterrenhemel. Het duurt weer jaren voordat de planeet zo dichtbij ons is”, zegt de fotograaf en wetenschapper in de biomechanica.

that is Mars so bright that it’s casting a reflection on the ocean!! it’s brighter than it’s been since 2003, it won’t be this bright again until 2035. make sure to go see it throughout the week. • • • • #zeisscameralenses #sonyalpha #sonyimages #astrophotography #space #mars #marsopposition

A post shared by abdul dremali (@advil) on

Milky way season is my favorite. That’s a spiral arm of our own galaxy that i photographed in Monument Valley. The bright spot on the left is Mars and the one off to the right is Saturn! What do you think?

A post shared by abdul dremali (@advil) on

31 juli 2018

De afstand tussen Aarde en Mars verschilt van dag tot dag. Mocht je precies willen hoe dat zit, onderaan dit artikel wordt daarover meer uitleg gegeven. De vorige keer dat Mars ongeveer zo dichtbij was als dit jaar, was in 2003. Voor de volgende keer zul je moeten wachten tot 2035. Omcirkel 31 juli dus met een rode stift in je agenda als je unieke foto’s wil maken. Hopen op een glasheldere sterrenhemel.

mars, aarde, oppositie, dichtbij, helder, 31 juli 2018

De perihelische oppositie van Mars

Nog even wat ‘nerdy’ informatie: Mars staat het dichtst bij de Aarde in de periode rond de zogeheten oppositie (ook wel flyby genoemd) en het verst van de Aarde bij conjunctie, wanneer de twee planeten zich aan tegenovergestelde kanten van de zon bevinden. De ‘rode planeet’ is tijdens een conjunctie vanaf de Aarde niet zichtbaar, doordat de planeet voor het oog dicht bij de zon staat. De gemiddelde synodische periode (de tijd tussen twee opposities of conjuncties) bedraagt 780 dagen. Vanwege de excentriciteit van de banen van de Aarde en van Mars kan die periode 8,5 dagen afwijken.

De magnitude (helderheid) van Mars varieert meer dan die van de andere planeten. Tijdens een conjunctie is de magnitude +1,8, maar tijdens een (perihelische) oppositie kan het oplopen tot -2,9, helderder dan alle andere planeten op Venus na. Dit verschil in helderheid komt doordat de banen van de Aarde en Mars dichtbij elkaar liggen, waardoor de afstand tussen de twee planeten erg varieert: in conjunctie staat de vierde planeet van ons zonnestelsel zeven keer zo ver van de Aarde vandaan als in oppositie. Opposities in het perihelium komen tweemaal per 32 jaar voor, met afwisselend 15 of 17 jaar ertussen. Tijdens zulke opposities staat de ‘rode planeet’ dichter bij de Aarde dan bij ‘normale’ opposities (ongeveer twee keer zo dichtbij als tijdens een oppositie in het aphelium) en daarom is hij dan beter te zien.

Tijdens de oppositie van 27 augustus 2003 was Mars ongeveer 55,8 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd. Dat was de kortste afstand sinds 12 september 57.617 voor Christus. Op 31 juli 2018 is deze afstand 57,6 miljoen kilometer. Geen record, maar dichtbij genoeg voor unieke foto’s. Lees hier exact waar ja Mars kunt zien.

Reageer op artikel:
Mars zo historisch dichtbij dat je de planeet kunt fotograferen
Sluiten