A. de Jong
A. de Jong Fotografie 18 jan 2019

Jupiter in ultra High-Res gefotografeerd vanaf de Zuidpool

We zullen ons altijd blijven verbazen over de oneindigheid aan wonderen die de ruimte te bieden heeft. NASA’s ultra High-Res foto’s van de zon en van deze blauwe duinen op Mars zijn slechts twee voorbeelden. Nu is het de beurt aan Universal-Sci, met een prachtige foto van Jupiter.

Ultra High-Res foto van Jupiter, vanaf de zuidpool

Waar NASA de planeet Mars op dit moment aan het verkennen is met de InSight-lander, richt Universal-Sci zich op Mars. De onderstaande foto is vanaf de Zuidpool genomen en is een verbeterde versie van NASA’s foto van de grootste planeet van ons zonnestelsel. Wij dachten direct aan een toverbal, maar een knikker zou ook kunnen. Onder de foto zie je nog veel meer vergelijkingen. De foto werd geliked en gedeeld door Elon Musk en de reacties eronder zijn vermakelijk.

Universal-Sci on Twitter

Jupiter as viewed from its south pole

Rode vlek

Jupiter is 1321 keer groter dan de aarde en heeft een doorsnede is 139.822 kilometer. De rode vlek die je linksboven in beeld ziet, is een opmerkelijk verschijnsel. Deze vlek wordt veroorzaakt door een anti-cycloon die al minstens 300 jaar voortraast. De rode vlek is drie keer zo groot als de aarde. Sinds de eerste waarnemingen in het begin van de 18de eeuw is de vlek in omvang afgenomen. Desondanks heeft de grote rode vlek de kleine rode vlek verslonden, doordat deze te dicht bij de grote rode vlek kwam. Vergeleken met 100 jaar eerder was de vlek in 2000 in grootte gehalveerd. Het is niet bekend of dit wordt veroorzaakt door schommelingen of dat de vlek ooit volledig zal verdwijnen. De grote rode vlek werd voor het eerst waargenomen in 1664 door de Engelsman Robert Hooke. Lees hier meer over de samenstelling van de planeet.

Check ook deze ultra High-Res foto van Shanghai, waarop je kunt inzoomen tot op de gezichten van mensen.

Reageer op artikel:
Jupiter in ultra High-Res gefotografeerd vanaf de Zuidpool
Sluiten