Tessa Ham
Tessa Ham Fotografie 2 aug 2018

Insta Repeat bewijst dat alles op Instagram er hetzelfde uit begint te zien

Heb je ooit door Instagram gescrold en het gevoel gehad dat je de foto’s al een keer hebt gezien? Naar alle waarschijnlijkheid wel. Het account Insta Repeat laat zien dat de foto’s op Instagram steeds meer op elkaar beginnen te lijken.

Misschien had je al door dat creativiteit een beetje aan het doodbloeden is bij het all you can eatsee-buffet dat Instagram heet. Maar zelfs dan is het verbazingwekkend om al diezelfde foto’s bij elkaar te zien.

Tent Hole PT.VII

3,976 Likes, 164 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Tent Hole PT.VII”

Iedereen plaatst dezelfde foto’s op Instagram

Insta Repeat plaatst collages van mensen in kano’s, op hangbruggen en avonturiers die op auto’s in de wildernis staan (ja, dat is blijkbaar ook een dingetje). Kortom: alle foto’s waarvan we denken dat het goede en vooral unieke foto’s zijn. En hoewel het eigenlijk maar een stelletje eenheidsworsten zijn, krijgen de Instagrammers wel honderden tot duizenden likes op hun ‘unieke foto’s’.

https://www.instagram.com/p/BlpRFlqH7Zo/

Het idee achter Insta Repeat

Achter het account zit een 27-jarige filmmaker en kunstenaar, die graag anoniem wil blijven. In een interview vertelt de vrouw wel waarom ze het account is begonnen. “Er wordt veel gekopieerd in de media, niet alleen op social media. Het doel van Insta Repeat is om de originaliteit in de gehele media te bekritiseren via voorbeelden van dit ene ‘genre’ van fotografie accounts op deze app.”

https://www.instagram.com/p/BlH7-BdnF5P/

Zelf ook schuldig

Ze komt zelf uit Alaska, een plek waar veel van dit soort ‘travel foto’s’ gemaakt worden. De 27-jarige was verbaasd dat ze elke keer dezelfde locaties en scenario’s voorbij zag komen in haar feed. “Ik merkte het op verschillende platforms en in verschillende media. En ik ben er zelf ook sowieso schuldig aan geweest.”

https://www.instagram.com/p/Bj30nVxF4jj/

Person standing at the end of a centered dock

562 Likes, 11 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “Person standing at the end of a centered dock”

More of the same

471 Likes, 19 Comments – Insta Repeat (@insta_repeat) on Instagram: “More of the same”

https://www.instagram.com/p/Bl9T_-yFOVn/

https://www.instagram.com/p/BkhEPLnlWOw/

Nu je er op gaat letten, zal je er alleen maar meer van zien. Neem ook eens een kijkje op het account van Insta Repeat, je gelooft niet hoeveel foto’s er zijn van het uitzicht uit een tent.

Reageer op artikel:
Insta Repeat bewijst dat alles op Instagram er hetzelfde uit begint te zien
Sluiten