A. de Jong
A. de Jong Fotografie 3 jun 2019

11 foto’s van iconische bouwwerken in aanbouw

De wereld staat vol prachtige en iconische bouwwerken, die soms al decennia zo niet honderden jaren oud zijn. Maar hoe zijn die kolossen als het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren ooit gebouwd?

Foto’s van iconische bouwwerken tijdens de bouw

Een aantal van de onderstaande iconische bouwwerken zijn gemaakt voor de wereldtentoonstellingen die plaatsvonden in de 19e eeuw en worden gezien als niet-klassieke wereldwonderen. We kennen allemaal de foto’s van het Vrijheidsbeeld in New York, de Eiffeltoren in Parijs en de Golden Gate Bridge in San Francisco. In de onderstaande video zie je hoe en wanneer ze gebouwd werden.

Foto’s: Getty Images

Vrijheidsbeeld in aanbouw, New York, Verenigde Staten

vrijheidsbeeld, iconische bouwwerken, bouw

Het Vrijheidsbeeld was een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Het beeld werd in juli 1884 voltooid in Frankrijk. In juni 1885 arriveerde het beeld in de haven van New York, na een reis over de Atlantische Oceaan te hebben gemaakt. Tijdens deze reis bestond het beeld uit 350 stukken, verdeeld over 214 kratten. In april 1886 was het nieuwe voetstuk klaar. In een tijdsbestek van vier maanden werd het beeld weer in elkaar gezet.

Eiffeltoren in aanbouw, Parijs, Frankrijk

Eiffeltoren, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889; de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden. Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren werd op 31 maart 1889 ingehuldigd en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 250 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was voor die tijd opmerkelijk dat geen enkele arbeider tijdens de bouw het leven liet (er verongelukte alleen een arbeider die buiten werktijd met zijn verloofde de toren beklom). Aanvankelijk werd de Eiffeltoren bekritiseert vanwege het lelijke ontwerp, maar al snel werd de toren hét symbool voor Parijs en een van de meest iconische bouwwerken ter wereld.

Sydney Opera House in aanbouw, Sydney, Australië

Sydney Opera House, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

Het plan om het Sydney Opera House aan de haven van Sydney te bouwen, ontstond in 1955. Er werd een internationale architectuurwedstrijd voor uitgeschreven. Jørn Utzon won de wedstrijd met dit ontwerp; hij zou het ontwerp in één keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand hebben getekend. Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken maar ook op de zeilen van een groot zeilschip. Sydney Opera House werd in 1973 geopend door koningin Elizabeth II, veertien jaar nadat met de bouw begonnen werd. Het dak bestaat uit 1.056.000 tegeltjes in wit- en grijstinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. Het is een van de meest iconische bouwwerken die in de vorige eeuw gebouwd zijn.

Golden Gate Bridge in aanbouw, San Francisco, Verenigde Staten

golden gate bridge, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

De bouw van de Golden Gate Bridge, een van de meest iconische bouwwerken van Amerika, is begonnen op 5 januari 1933 en de brug is opgeleverd in april 1937. Voor de veiligheid was er tijdens de bouw een net gespannen onder de brug, waardoor negentien bouwvakkers zijn gered. Desondanks zijn er elf bouwvakkers omgekomen, waarvan tien op dezelfde dag. De brug Golden Gate Bridge is ontworpen door de Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss en werd in vier jaar tijd gebouwd. Kosten: circa 35 miljoen dollar.

Noord/Zuidlijn in aanbouw, Amsterdam, Nederland

Noord-Zuidlijn, amsterdam, iconsiche bouwwerken, bouw, in aanbouw

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam was een aardig projectje en dat is een understatement. Ter voorbereiding op de eventuele bouw van de lijn werden tussen 1997 en 2002 proeven uitgevoerd met een boortunnel, omdat men bang was voor verzakkingen door de slappe ondergrond van Amsterdam. De proeven waren onsuccesvol, maar de adviezen werden genegeerd. In 1999 stemde de Tweede Kamer in met de bouw, die uiteindelijk behoorlijk wat vertraging opliep en veel extra kosten opleverde. De Noord/Zuidlijn is voor reizigers op 22 juli 2018 officieel geopend. Lees hier de volledige geschiedenis.

Kanaaltunnel in aanbouw, Frankrijk en Engeland

iconische bouwwerken, bouw, kanaaltunnel, in aanbouw

Nog een iconisch bouwwerk onder de grond: de Kanaaltunnel, van Frankrijk naar Engeland. De bouw van deze tunnel werd voltooid op 6 mei 1994. De tunnel loopt van het dorp Coquelles bij Calais in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Kent. De tunnel is ongeveer 50,5 kilometer lang: 3,3 kilometer in Frankrijk, 9,3 kilometer in het Verenigd Koninkrijk, en 37,9 kilometer onder water.

Tower Bridge in aanbouw, Londen, Engeland

Tower Bridge, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

De bouw van de Tower Bridge werd gestart in 1886 en heeft acht jaar geduurd. Twee massieve landhoofden, met meer dan 70.000 ton beton, werden in de rivierbodem geplaatst om de constructie te ondersteunen. Meer dan 11.000 ton staal was nodig voor het skelet van de torens en loopbruggen. Dit werd dan bekleed met graniet en steen, zowel om het staal te beschermen als om de brug een mooiere aanblik te geven. De bouw van de brug over de Theems in Londen werd in 1894 voltooid.

World Trade Center in aanbouw, New York, Verenigde Staten

World Trade Center, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

Het World Trade Center of WTC was een complex van zeven gebouwen met een totaal vloeroppervlak van 1,24 miljoen m² gelegen in het financiële hart van New York. De bouw begon in in 1968 en werd voltooid in in 1970. In 1973 vond de officiële opening plaats. Op 11 september 2001 werden de twee meest iconische bouwwerken van New York doorboord door twee door terroristen gekaapte passagiersvliegtuigen.

Burj Khalifa in aanbouw, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Burj Khalifa, dubai, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

Burj Khalifa is een wolkenkrabber in Dubai . Op 21 september 2004 werd begonnen met de bouw. Op 21 juli 2007 nam de Burj Khalifa de titel ‘hoogste gebouw ter wereld’ over van de Taipei 101 in Taiwan. Op 17 januari 2009 bereikte de toren zijn hoogste punt, met een hoogte van 828 meter. De wolkenkrabber behoort tot de meest iconische bouwwerken van deze eeuw.

Mount Rushmore in aanbouw, Keystone, Verenigde Staten

Mount Rushmore, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

Mount Rushmore is een Amerikaans monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Mount Rushmore toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. In 1927 begonnen de werkzaamheden van een van de meest iconische bouwwerken uit de geschiedenis van de mensheid. In 1934 werd het eerste portret onthuld, dat van George Washington.

Berlijnse Muur in aanbouw, Berlijn, Duitsland

Berlijnse Muur, iconische bouwwerken, bouw, in aanbouw

De Berlijnse Muur scheidde West-Berlijn en Oost-Berlijn van van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. De muur stond in zijn geheel op grondgebied van de DDR. De Oost-Duitse arbeiders die de Muur bouwden, mochten immers niet op West-Berlijns grondgebied komen. Dit betekende in de praktijk dat als men vanuit het Westen naar de Muur liep, men feitelijk gezien al in de DDR was.

Check ook dit street-art meesterwerk, verdeeld over 50 gebouwen in Cairo.

Reageer op artikel:
11 foto’s van iconische bouwwerken in aanbouw
Sluiten