A. de Jong
A. de Jong Fotografie 11 mrt 2019

150.000 foto’s onthullen verborgen kleuren van de maan

Astro-fotograaf Andrew McCarthy blijft ons trakteren op geniale beelden van de ruimte. Eerder maakte hij al deze 81MP foto van de maan, opgebouwd uit 50.000 foto’s. Nu is hij een stapje verder gegaan: deze 150.000 foto’s onthullen samen in één afbeelding de verborgen kleuren van die witte bol die ‘s nachts aan de hemel verschijnt.

Foto’s onthullen verborgen kleuren van de maan

Het idee om de gekleurde versie te maken, ontstond tijdens het maken van de extreme High-Res foto van het hemellichaam. De foto waarop de verborgen kleuren van de maan te zien zijn, is opgebouwd uit de data van 150.000 verschillende foto’s. “De kleuren zaten al in de foto, maar waren verborgen achter de albedo van de maan. Deze nieuwe foto vertegenwoordigt de minerale inhoud van onze maan”, schrijft Andrew McCarthy. Albedo, letterlijk ‘witheid’, is kort gezegd het weerkaatsingsvermogen van het hemellichaam, waardoor je geen kleuren ziet.

Andrew McCarthy, foto, maan, kleuren, verborgen, astronomie

“Waar mijn vorige afbeelding je de details toonde die je zou kunnen zien als je ogen scherper waren, laat deze foto zien hoe de maan eruit zou zien als je ogen en hersenen gevoeliger zouden zijn voor kleur. Het blauwe geeft een hoog gehalte aan titaan aan, de oranje tinten vertegenwoordigen juist een laag titaangehalte in het basalt.”

Een geologische kaart van de maan laat zien hoe rijk aan mineralen het hemellichaam daadwerkelijk is. Andrew McCarthy maakt het met zijn nieuwe afbeelding mogelijk om de chemische componenten te zien.

Andrew McCarthy deelt downloads van zijn foto’s

De foto is opgebouwd uit foto’s van twee verschillende camera’s. De ene camera ving de kleur, sterren en atmosferische waas, terwijl de andere camera zich focuste op de oppervlaktedetails en textuur van de maan. Andrew McCarthy is de minste niet. Naast de beschikbare downloads in 11 MB JPG en 23 MB PNG, trakteert hij ons ook nog eens op de onderstaande bewegende animatie.

Supermoon colors revealed

China werkt aan kunstmaan

Een wonder van het universum, die natuurlijke satelliet van de Aarde. Maar alles kan nagemaakt worden, meent men in China. Een kunstmaan moet China straks gaan voorzien van straatverlichting. Lees hier meer over dat bizarre project.

Reageer op artikel:
150.000 foto’s onthullen verborgen kleuren van de maan
Sluiten