A. de Jong
A. de Jong Fotografie 25 sep 2018

Hobbyfotografen, zo meet je belichting in de manual stand op je camera

Het is natuurlijk hartstikke comfortabel om alles maar in de automatische stand te schieten als je aan het fotograferen bent. Maar écht mooie foto’s maak je pas met de perfecte belichting en die creëer je in de manual stand.

Belichting: het heilige driehoek diafragma, sluitertijd en ISO

In de onderstaande video legt fotograaf Sean Tucker uit hoe je al die ingewikkelde standen op je fotocamera gebruikt voor de juiste lichtmeting. En vooral om ook een beetje overzicht te krijgen in al die standen. “Toen ik net begon met fotograferen, durfde ik alleen maar in de automatische stand te schieten. Ik werd helemaal gek van alle opties, het leek veel te veel. Maar het is minder ingewikkeld dan het aanvankelijk lijkt”, zegt hij.

In deze eenvoudig te volgen tutorial legt hij de logica van de belichtingsdriehoek uit. Alles draait om de balans tussen diafragma, sluitertijd en ISO (lichtgevoeligheid). Halverwege de video neemt Sean Tucker je mee naar buiten om het in de praktijk te laten zien. Je foto’s zullen nooit meer hetzelfde zijn.

How to Nail Exposure using Manual Mode

Squarespace link for 10% off: https://www.squarespace.com/seantucker Instagram: https://www.instagram.com/seantuck/ Purchase book or prints: http://www.seantucker.photography/store/ Website: http://www.seantucker.photography/ Thanks so much to Radek for helping me shoot on the street. Check out his photography, it’s amazing: http://www.bayekphotography.com/ A lot of my street photography is made up of contrasty images where the majority of the frame falls to deep shadow.

Duidelijk: de uiteindelijke belichting op de foto, hoe donker of licht, wordt bepaald door een samenspel van het diafragma, de sluitertijd en ISO (lichtgevoeligheid). De gouden tip is dus om aan een driehoek te denken, waarbij elk element een hoek inneemt en een gelijk effect heeft op de uiteindelijke belichting. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op de sensor valt. De ISO bepaalt de invloed van het licht dat op de sensor valt. Hoe groter de ISO waarde, des te groter de kans op uiteindelijke ruis in je foto.

Meer tips voor fotografen

Check ook het geheim van de middelste lijn in de fotografie, deze negen simpele tips over compositie en de magie van catchlight in de ogen op portretten.

Reageer op artikel:
Hobbyfotografen, zo meet je belichting in de manual stand op je camera
Sluiten