A. de Jong
A. de Jong Fotografie 20 feb 2019

Eerste solo-expositie fotograaf Tyler Mitchell in Foam Amsterdam

Fotografiemuseum Foam in Amsterdam presenteert dit voorjaar I Can Make You Feel Good, de eerste solotentoonstelling van de uiterst talentvolle fotograaf Tyler Mitchell.

Wij zijn fan van Tyler Mitchell, de eerste zwarte fotograaf die de cover-foto van Vogue schoot, met Beyonce. Meer daarover lees en bekijk je hier. Maar we gaan het nu hebben over zijn eerste solotentoonstelling, die je vanaf april kunt zien in Foam Amsterdam.

Tyler Mitchell in Foam Amsterdam

Foam toont niet alleen een selectie foto’s uit Mitchells persoonlijke werk en werk in opdracht, maar heeft bovendien de première van twee van zijn videowerken; Idyllic Space en Chasing Pink, Found Red.

tyler mitchell, foam, amsterdam, fotografie
Boys of Walthamstow, 2018 © Tyler Mitchell

In zijn werk creëert Tyler Mitchell wat hij noemt een ‘black utopia’. Hij fotografeert jonge zwarte mensen tegen een palet van snoepgoedkleuren, in de vrijheid van de natuur of tegen idyllisch geschilderde achtergronden. Hier lijken ze vrij, expressief, ontspannen, gevoelig en trots. Hij produceert holistische beelden van individuen uit zijn omgeving en brengt hun kwetsbaarheid naar voren.

Vogue

In 2018 schreef Tyler Mitchell, toen pas 23 jaar oud, geschiedenis: twee foto’s die hij van de wereldberoemde zangeres Beyoncé had gemaakt sierden de cover van twee verschillende edities van het vermaarde September Issue van de Amerikaanse Vogue. Daarmee was hij de eerste zwarte fotograaf in de 126-jarige geschiedenis van het tijdschrift die de cover schoot. Dit, samen met vele andere verdiensten, maken hem een van de meest gevolgde opkomende fotografische talenten van het moment.

tyler mitchell, foam, amsterdam, fotografie
Untitled (Two Girls Embrace), 2018 © Tyler Mitchell

Als tiener bracht Tyler Mitchell veel tijd door op Tumblr, het social media platform dat veel gebruikt wordt door jonge fotografen om hun werk te delen. Deze tijd was van grote invloed op zijn visie, aldus Tyler Mitchell. “Ik kwam vaak sensuele, jonge, aantrekkelijke blanke modellen tegen die vol plezier rond renden en vrij waren, beelden die we kennen van Larry Clark en Ryan McGinley. Ik zag dit soort beelden echter maar heel zelden van donkere mensen, althans in de fotografie die ik toen kende.”

I Can Make You Feel Good van Tyler Mitchell is van 19 april tot en met 5 juni 2019 te zien in fotografiemuseum Foam in Amsterdam. Een kaartje kost 12,50 euro.

Reageer op artikel:
Eerste solo-expositie fotograaf Tyler Mitchell in Foam Amsterdam
Sluiten