A. de Jong
A. de Jong Fotografie 11 apr 2019

Eerste foto van een zwart gat ooit gedeeld

Woensdag 10 april 2019 is een historische dag voor de astronomie. Sterrenkundigen zijn er namelijk voor het eerst in geslaagd een zwart gat in beeld te brengen. De eerste foto is gedeeld.

Eerste foto van een zwart gat gedeeld

Een zwart gat is een hemelobject dat zo zwaar is, dat zelfs het licht er niet aan kan ontsnappen. Tot op de dag van vandaag werd beweerd dat een zwart gat dan ook niet in beeld te brengen is. Maar volgens een betrekkelijk nieuwe theorie cirkelt om een zwart gat ijl gas. Dat gebeurt met een dergelijk hoge snelheid, dat het gas miljarden graden heet wordt en licht uitzendt. Een deel van het gas verdwijnt in het zwarte gat, waardoor ook een deel van het licht verdwijnt. Daardoor is een zwart gat zichtbaar: een schaduw middenin een draaikolk.

eerste foto van een zwart gat
De eerste foto ooit van een zwart gat – RADBOUD UNIVERSITY/J. DAVELAAR, BLACKHOLECAM PROJECT

Op de foto zie je het supermassieve zwarte gat in het centrum van het sterrenstelsel Messier 87 (M87). Dat stelsel bevindt zich op een afstand van ongeveer 55 miljoen lichtjaar van de aarde en is zo’n 6,5 miljard keer zo zwaar als de zon in ons zonnestelsel.

Vergelijkbaar met de maanlanding of Columbus

“Je kunt dit vergelijken met de maanlanding of de ontdekkingsreis van Columbus: voor het eerst zien we een nieuwe wereld, eentje die totaal anders is dan wat we gewend zijn”, zegt een van de bedenkers van het project, hoogleraar radiosterrenkunde en astrodeeltjesfysica Heino Falcke van de Radboud Universiteit tegen NOS. “Tot nu toe was dit alles maar fantasie of wiskundige verbeelding. Nu wordt het echt.”

Om het zwarte gat te fotograferen, was een telescoop ter grootte van de aarde nodig. Deze is niet echt gebouwd, maar de kracht is bereikt door door acht telescopen wereldwijd aan elkaar te koppelen. De foto is opgebouwd uit twee jaar aan verzamelde data. Lees hier meer over het waanzinnige project.

Heino Falcke on Twitter

This is M87* and this the first image of a black hole! Mass is 6.5 Billion suns within size of a solar system. Precious because real. Waited 25 years for this. Dark shadow is where light disappears in #eventhorizon. We see something never seen before. #blackhole #JustWow #EHT

Bekijk ook deze NASA-foto’s van Jupiter, die uit Van Goghs Sterrennacht lijken te komen.

Reageer op artikel:
Eerste foto van een zwart gat ooit gedeeld
Sluiten