A. de Jong
A. de Jong Fotografie 31 aug 2018

Big Heads van portretkoning Martin Schoeller is een must-see

Het is dit weekend je laatste kans op Big Heads, de prachtige foto-expositie van Martin Schoeller in het Nederlands Fotomuseum. Noem deze Duitse fotograaf gerust de koning van het portret.

Big Heads van Martin Schoeller in het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.

big heads, martin schoeller, nederlands fotomuseum

Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Martin Schoeller wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wijze afgebeeld.

De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Tijdens de opening op 18 mei wordt, in aanwezigheid van Martin Schoeller, een nieuw ‘big head’ portret van een wereldster van Nederlandse komaf onthuld. Naast werk uit Close Up wordt er ook werk uit 3 andere portretseries van Schoeller getoond.

Parels van de parade: pure portretten van bezoekers tijdens de Gay Pride

De koningin van het zelfportret

Martin Schoeller mag dan de koning van het portret zijn, Zanele Muholi is de dappere koningin van het zelfportret. Ze staat onder meer bekend om de verbeelding van de lesbische identiteit in haar land. Er is niemand die zulke intrigerende zelfportretten maakt als deze prachtige vrouw. Bekijk haar werk hier.

Reageer op artikel:
Big Heads van portretkoning Martin Schoeller is een must-see
Sluiten