Robert Kroes
Robert Kroes Design 29 dec 2018

Zwevende AI-robot Cimon kan op ruimtevaartreis

Het Europees ruimtevaartcentrum ESA ontving eerder deze maand de nieuwe medewerker Cimon in haar laboratorium. De zwevende AI-robot had een leuke eerste dag en ook met collega Alexander Gerst klikte het goed. Zij gaan samen een aantal experimenten uitvoeren. Dit klinkt als een normale eerste werkdag, ware het niet dat Cimon een vrij zwevende robot is met kunstmatige intelligentie.

Wat is Cimon?

Cimon is een door Airbus ontwikkeld mobiel en autonoom assistentie-systeem. Het systeem ziet eruit als een 3D-geprinte plastic bol en is ontworpen om mens-machine-interactie in de ruimte te testen. Als Cimon de tests goed doorstaat, mag hij mee op ruimtereis en in het ruimtestation zweven. Hij zal dan in staat zijn om de vragen te beantwoorden die astronauten hem stellen. Daarbij zal de zwevende AI-robot samen met de astronauten experimenten uitvoeren om zo de werking van kunstmatige intelligentie in de ruimte te testen.

Horizons science – Cimon

ESA astronaut Alexander Gerst welcomed a new face to the Columbus laboratory, thanks to the successful commissioning of technology demonstration Cimon. Short for Crew Interactive Mobile CompanioN, Cimon is a 3D-printed plastic sphere designed to test human-machine interaction in space.

Voor het zover is krijgt Cimon eerst een proeftijd. Hij zal deze doorlopen in het ruimtelaboratorium Colubus. De eerste kennismaking verliep in ieder geval prima. Cimon stelde zich uiteraard netjes voor. Hij legde daarna direct uit wat hij kan doen. Vervolgens testte hij samen met Alexander zijn vrij-vliegende vaardigheden. Tot slot heeft hij samen met Alexander zijn eerste procedure uitgevoerd. Omdat je op zo’n drukke dag ook een beetje moet ontspannen heeft hij ook nog even het nummer Man Machine van Kraftwerk gespeeld. Dit is het favoriete nummer van Alexander, dus ook het gevoel om te slijmen schijnt al direct goed te werken.

Hoe zit het technisch met Cimon?

De zwevende AI-robot is letterlijk en figuurlijk een knappe jongen. Onder zijn ronde uiterlijk ter grootte van een medicijnbal huist namelijk voor 6 miljoen dollar aan apparatuur. Cimon, ook wel oneerbiedig ‘flying brains’ genoemd, is in opdracht van het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) door Airbus gebouwd. Daarbij is hij voorzien van kunstmatige intelligentiesoftware van IBM Watson. Twaalf interne ventilatoren zorgen ervoor dat hij in de ruimte in meerdere richtingen zal kunnen zweven.

robot, cimon

Daarnaast is Cimon ook goed ini het toepassen van techniek. Zo kan hij instructies op het scherm weergeven, video vastleggen, muziek afspelen en zelfs naar objecten aan boord zoeken. Onderzoekers van de Maximiliaan Ludwig Universiteit zullen het experiment van samenwerking tussen mens en machine in de ruimte volgen. Wellicht registreren zij het begin van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart.

Check ook dit kijkje achter de schermen bij de makers van Samantha, een seksrobot met kunstmatige intelligentie.

Reageer op artikel:
Zwevende AI-robot Cimon kan op ruimtevaartreis
Sluiten