A. de Jong
A. de Jong Design 25 feb 2019

Kijk hoe een paar zelfrijdende auto’s files oplossen

Maandagochtend, weer in de een lange file na een veel te kort weekend. Veel mensen zal dit bekend voorkomen. Hoe dit probleem is op te lossen? Nou, slechts een paar zelfrijdende auto’s zijn genoeg. Nog heel even geduld dus.

Zelfrijdende auto’s lossen files op

Dat is de conclusie van een groep wetenschappers, die een interface in de stijl van videogames hebben gebruikt om onderzoek te doen. Onderzoekers hebben in een simulatieprogramma slechts een op de veertien door mensen bestuurde auto’s vervangen door een zelfrijdende auto’s in verschillende verkeerssituaties. Daarnaast is onderzocht wat het effect is van kunstmatige intelligentie die stoplichten in Manhattan beheert. De resultaten waren verbluffend. Slechts een paar Zelfrijdende auto’s voorkomen files en verdubbelen in sommige gevallen de snelheid van andere auto’s op de weg.

AI trained to control traffic

Watch just a few self-driving cars stop traffic jams. Artificial intelligence-powered cars can put the brakes on stop-and-go traffic.

De kunstmatige intelligentie van een zelfrijdende auto leert van het menselijke rijgedrag en gaat vervolgens patronen doorbreken. De belangrijkste les voor mensen achter het stuur: minder hard remmen en minder snel accelereren. De video is gepubliceerd door Science Magazine. Lees hier meer over het onderzoek.

Reageer op artikel:
Kijk hoe een paar zelfrijdende auto’s files oplossen
Sluiten