A. de Jong
A. de Jong Design 8 mrt 2019

‘Wie is het?’ met 28 vrouwen die de wereld veranderden

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, dus spelen we ‘Wie is het?’ met 28 ijzersterke vrouwen die de wereld veranderen.

Vergeet het eihoofd van Bill, de grote neus van Max en het vrolijke hoedje van Claire. Ontwerpers van het Poolse bureau Playeress hebben het spel Wie is het? opnieuw ontworpen. Nu is het Wie is zij? (Who’s She?) met 28 vrouwen die de wereld veranderden, waaronder Frida Kahlo, Malala Yousafzai en Serena Williams.

‘Wie is zij?’ met 28 historische vrouwen

Het spelbord met de vakjes die je omhoog en naar beneden kunt klappen, is gemaakt van Baltisch berkenhout. De vakjes zijn met een laser gesneden en zijn bedrukt met de handgetekende aquarel portretten van kunstenaar Daria Gołąb. Op de vakjes worden de sterke historische vrouwen beschreven met symbolen en een kort tekstje. Iedere vrouw heeft ook een uitgebreidere biografie-kaart, met leuke en interessante anekdotes over haar leven.

Who’s she? A guessing game about extraordinarily woman! | smallest flashlight

Uploaded by The Best Of Kickstarter on 2018-11-25.

Wie is zij? belicht vrouwen die de moed hadden om anders te zijn en risico’s te nemen. Hun triomfen, avonturen, ontdekkingen en uitvindingen zullen je inspireren om groter te dromen en risico’s te nemen”, aldus Playeress-oprichter Zuzia Kozerska. “Naast het mooie design willen we met dit spel laten zien dat meisjes alles kunnen worden. Inventaris, ontdekker, keizerin, schilder, alles.”

wie is zij, inspirerende vrouwen, sterke, wie is het
wie is zij, inspirerende vrouwen, sterke, wie is het, 2
wie is zij, inspirerende vrouwen, sterke, wie is het
wie is zij, inspirerende vrouwen, sterke, wie is het
wie is zij, inspirerende vrouwen, sterke, wie is het

Geslaagd project op Kickstarter

Of mensen hier behoefte aan hebben? Het antwoord is gegeven op Kickstarter. Op het moment van schrijven is er al 330.000 euro ingezameld, terwijl het beoogde doel 15.000 euro was. Je kunt het Wie is zij? hier bestellen. Je krijgt spel dan rond april 219 thuis bezorgd.

Wat is ‘Wie is het?’ ook alweer?

Wie is het? is een gezelschapsspel van spellenfabrikant MB, waar meerdere generaties mee zijn opgegroeid. Iedereen herinnert zich de kapotte vakjes en papiertjes, maar vooral ook het spelplezier. Het spelverloop: iedere speler heeft een bord met 24 plaatjes met personen die naar beneden geklapt kunnen worden. De personen op de kaartjes hebben uiteenlopende kenmerken, van een grote neus tot een bril. Van ieder kenmerk zijn er meerdere te vinden op het bord, maar uiteindelijk zijn alle plaatjes uniek. Onder de plaatjes staat de naam van de personen.

wie is zij, inspirerende vrouwen, sterke, wie is het

Beide spelers trekken op het begin een kaart met een persoon die overeenkomt met één van de plaatjes op het bord. Het doel van het spel is om de identiteit van je tegenspeler te ontmaskeren. Dit wordt gedaan door gesloten vragen te stellen over het personage, waarop alleen met ja en nee geantwoord mag worden. Door middel van het klapbord kan hij de personen afserveren die niet aan een gevraagd kenmerk voldoen. Wie als eerst de juist de naam zegt, wint de ronde.

Internationale Vrouwendag 2019

Op Internationale Vrouwendag staat de kracht van de vrouw centraal. Lees daarom deze onderstaande verhalen.

– Zeldzame foto’s: Iraanse vrouwen die in 1979 tegen de hoofddoek protesteerden (lees hier)
– Ada Hegerberg, in alles de Johan Cruijff van het vrouwenvoetbal (lees hier)
– Deze stoere vrouwen lieten een tattoo zetten in de 20ste eeuw (lees hier)

Reageer op artikel:
‘Wie is het?’ met 28 vrouwen die de wereld veranderden
Sluiten