A. de Jong
A. de Jong Design 2 aug 2018

Daar gaat je reclamevrije verslaving: WhatsApp krijgt advertenties

Klotezooi. WhatsApp krijgt advertenties. We hadden de ijdele hoop dat dit niet zou gebeuren, maar toen Facebook WhatsApp in 2014 overnam kon je er natuurlijk vergif op innemen dat ook WhatsApp vervuvild zou gaan worden met advertenties. Tja, zo gaat dat. We kunnen er tenslotte gratis gebruik van maken.

Facebook: WhatsApp krijgt advertenties

Aanvankelijk zouden Facebook en WhatsApp compleet van elkaar gescheiden blijven, iets wat gebruikers van de chatdienst gerust stelde; lekker de hele avond doelloos chatten zonder vervelende reclame. Maar goed, de oprichters van WhatsApp hebben het bedrijf een tijdje geleden verlaten, omdat ze het niet eens waren met de manier waarop Facebook met privacy omgaat. Nu hebben Mark Zuckerberg en kornuiten dus de vrije hand. Toch nog even een nuance: dit had je voor Facebook betaald als er helemaal geen advertenties zouden worden geplaatst.

whatsapp, advertenties, facebook

Dit artwork is gemaakt door Mike Winkelmann; bekijk hier meer van zijn werk.

2019 it is

Er werd al over gespeculeerd de laatste weken, dus wellicht komt het niet helemaal rauw op je dak. Feit is in ieder geval dat Facebook nu officieel heeft bevestigd dat WhatsApp in 2019 advertenties krijgt. Hoe de advertenties eruit komen te zien, is nog niet buit de doeken gedaan. Wel heeft het bedrijf bevestigd dat de advertenties niet tussen chatberichten geplaatst zullen worden. Althans, aanvankelijk. Vooral de status-tab van de chatdienst zal vervuild gaan worden. Dat is het tabblad waar je niet zo snel komt.

Als je een amateur-analyse maakt van Facebook, weet je dat het waarschijnlijk al snel verder gaat dan alleen reclame in je status-tab. We zijn nu een belangrijke drempel over, een hellend vlak. Wat houdt Zuckerberg en kornuiten nu nog tegen om langzaam steeds meer betaalde reclame te presenteren. Een groot voordeel: het is een stok achter de deur om minder te WhatsAppen, zodat je weer een verslaving minder hebt.

Reageer op artikel:
Daar gaat je reclamevrije verslaving: WhatsApp krijgt advertenties
Sluiten