Jelle van Es
Jelle van Es Design 1 dec 2018

‘Vliegveldstad’ in Noorwegen gaat volledig draaien op duurzame energie

Er worden steeds meer stappen gezet om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Auto’s kunnen steeds beter op elektriciteit rijden, zonnepanelen op daken zie je steeds vaker en de windparken worden uit de grond gestampt. Toch lopen we in Nederland nog flink achter op de rest van Europa als het gaat om duurzame energie. Als je dan leest over een vliegveldstad die in Noorwegen gebouwd gaat worden en volledig draait op duurzame energie, wordt die afstand alleen maar groter.

De Noorse ‘vliegveldstad’

De speciale stad wordt zoals de naam al doet vermoeden in de buurt van het vliegveld van Oslo gebouwd. Het idee daarbij is dat het aantal mensen dat werk heeft op het vliegveld in 2050 is verdubbeld met wat het nu is. En in plaats van dat die mensen dagelijks een stuk moeten reizen, zou het makkelijker zijn om dicht bij het werk te komen wonen. Het enige nadeel is dat je dan naast een vliegveld woont en dat is qua geluidsoverlast misschien wat minder ontspannen. Maar dat volledig ter zijde.

vliegveldstad duurzame energie

Het idee van deze ‘vliegveldstad’ is dat alles dicht bij elkaar ligt. Het stadscentrum zelf is autovrij en alles is te bereiken per voet of per fiets. De auto’s buiten de stad moeten elektrisch =zijn. Er is wel openbaar vervoer, waarbij op vijf minuten lopen altijd een halte beschikbaar is. Het openbaar vervoer is uiteraard ook elektrisch.

vliegveldstad duurzame energie

In de inrichting is rekening gehouden met verschillende fietspaden en is er een groot meer, een klimmuur en een zwembad aanwezig. De complete stad moet zelfvoorzienend zijn en de energie die te veel wordt geproduceerd moet verkocht worden aan het vliegveld en gebruikt worden om de vliegtuigen van ijs te ontdoen. Iets dat in de wintermaanden in Noorwegen nodig is. De duurzame energie wordt op verschillende manieren opgewekt. Lees hier meer over de stad, die vanaf 2022 leefbaar moet worden.

Reageer op artikel:
‘Vliegveldstad’ in Noorwegen gaat volledig draaien op duurzame energie
Sluiten