A. de Jong
A. de Jong Design 4 jan 2019

De kabelbaan die Amsterdam West met Noord moet verbinden

De Noord/Zuidlijn is pas net geopend, maar er ligt alweer een nieuw plan klaar om andere delen van Amsterdam met elkaar te verbinden. Voor een stuk minder geld. UNStudio heeft het design van een kabelbaan tussen West en Noord al klaar, die maar 90 miljoen euro hoeft te kosten. Wij zeggen: doen!

Kabelbaan over het IJ in Amsterdam

Het Amsterdamse architectenbureau UNStudio heeft de IJbaan, zoals de kabelbaan genoemd wordt, ontworpen met het oog op een duurzame toekomst en de ambitie van Amsterdam om het Europese centrum te worden voor stedelijke innovatie. De IJbaan, vooralsnog alleen een concept, zou daaraan moeten bijdragen.

amsterdam, kabelbaan, ijbaan, unstudio

De volledig elektrische kabelbaan moet per uur duizenden Amsterdammers en toeristen over het IJ van West naar Noord (en visa versa) vervoeren in 4,6 minuten tijd. Het plan is stukken goedkoper dan een tunnel of een brug, bovendien is het een mooie manier van reizen.

UNStudio denkt vooruit

Het systeem dat UNStudio heeft ontworpen, is 1,5 kilometer lang en bestaat uit drie grote pylonen en twee stations. Er is rekening gehouden met een eventueel derde station, afhankelijk van de groei van andere districten. Hieronder de interpretatie van UNStudio. Het ultieme doel is om de IJbaan in 2025 te openen, ter ere van het 750-jarige bestaan van Amsterdam.

“Een kabelbaan is een erg duurzame manier van openbaar vervoer. Het is een groene en snelle manier van reizen”, zegt Ben van Berkel van UNStudio. “Zo’n kabelbaan is niet alleen effectief, maar ook leuk. Mensen gaan Amsterdam op een nieuwe manier verkennen.” Lees hier meer over het project.

amsterdam, ijbaan, kabelbaan, unstiodio, noord, west, ndsm

Welkom in Startup Village Amsterdam, een innovatief dorp van oude vrachtcontainers

Bekijk ook deze 14 prachtige kleurenfoto’s van Amsterdam in het jaar 1900.

Reageer op artikel:
De kabelbaan die Amsterdam West met Noord moet verbinden
Sluiten