A. de Jong
A. de Jong Design 25 jan 2019

Hoe Tom Sims het snowboard én een nieuwe sport uitvond

Thomas Edison vond de gloeilamp uit, Steve Jobs kwam met de iPhone. Albert Einstein bedacht de relativiteitstheorie, Johan Cruijff het totaalvoetbal. Wie ook in dit rijtje hoort is Tom Sims (rechts op de bovenstaande foto). Hij is de bedenker van het skiboard, dat al snel veranderde in het snowboard.

Van houten plank tot geavanceerd snowboard

In 1963 was het wereldwijd maar saai op de pistes. Iedereen ging naar beneden op twee lange latten, snowboarden had nog nooit iemand van gehoord. Ook skateboarden was nog relatief onbekend, maar de 13-jarige Tom Sims was eigenlijk nergens anders mee bezig. Zijn leven aan de oostkust van Amerika bestond uit skateboarden en surfen. ‘s Winters stond hij net als de rest op ski’s.

tom sims, snowboard

Natuurlijk ging de jonge avonturier ook naar school. Gelukkig maar, want daar kwam hij tot een uitvinding die belangrijker is dan de gloeilamp en relativiteitstheorie bij elkaar. Tijdens houtbewerking, onderdeel van een vak dat te vergelijken is met handenarbeid, zocht hij naar een winters alternatief voor zijn skateboard. Daarmee werd de basis voor het snowboard gelegd.

Sims Skateboards

That’s what led me to build the first snowboard: not being able to skateboard on an icy street“, aldus Sims, die zocht naar een combinatie tussen skiën, surfen en skateboarden. “So after that, it was just 12 months a year of boarding, whether it be skateboarding, snowboarding or surfing.” Hij noemde zijn plank een skiboard.

De uitvinding werkte overigens voor geen meter, dus begon een oneindig proces waarin hij continu bezig was zijn ontwerp te verfijnen. In dezelfde periode begon hij zijn carrière als ontwerper van skateboards, die halverwege de jaren 70 pas echt gestalte kreeg onder de naam Sims Skateboards. Met zijn bedrijf zat hij gevestigd in Whittier, een plaats in Alaska.

tom sims, snowboard

Sims Skateboards maakte professionele skateboards die ook in wedstrijden werden gebruikt. Het merk sponsorde onder anderen skateboardiconen Christian Hosoi en Craig Kelly. Ook werd er uitgebreid naar een eerste snowboardlijn, Sims Snowboards.

Begin jaren 80 zagen veel skiresorts het snowboarden nog steeds als een tijdelijke rage, voor zo ver ze het überhaupt al toestonden. Maar de ontwikkeling van het snowbord ging door en er werden steeds meer wedstrijden georganiseerd. Dat begon met slalomwedstrijden, net als bij het skiën, maar al snel voegde Sims spectaculaire elementen uit het skateboarden toe aan iets wat op een sport begon te lijken.

tom sims, snowboard

Afdalingen werden verrijkt met obstakels, trucs weren beloond met extra punten en de halfpipe deed zijn intrede. “Sims was de katalysator van het snowboarden en stond aan de wieg van de disciplines die tegenwoordig de standaard zijn, zoals de halfpipe”, zegt Pat Bridges van Snowboarder Magazine.

Sims Snowboards was baanbrekend in de branche. Als eerste maakte het bedrijf een snowboard met metalen randen, wat zorgde voor een soepelere en stabielere afdaling. Ook kwam Sims Snowboards als eerst met high-backed snowboardbindingen, de basis van de bindingen die nog steeds gebruikt worden. Voor vrouwen kam het bedrijf met een kleiner en lichter snowboard, ook als eerste.

Tom Sims als James Bond

Tom Sims – die in 1975 al eens wereldkampioen skateboarden werd – won in 1983 het nog niet officiële WK Snowboarden. Maar de sport nam pas echt in populariteit toe na de James Bond-film A View to a Kill. Sims was de stuntman die tijdens de befaamde snowboardscène Roger Moore verving als 007. Vanaf dat moment ging het snel met het snowboarden, zowel recreatief als professioneel.

A View To a Kill

The Skiing scene from ‘A View To a Kill’.

Het duurde nog tot 1998 tot snowboarden werd toegevoegd aan het programma de Olympische Winterspelen. Inmiddels is de sport niet meer weg te denken en hebben we in Pyeongchang vooral genoten van de snowboardcross, het Mario Kart van de Olympische Spelen. Bedankt Tom Sims!

Tom Sims werd op 6 december 1950 geboren. Als 2-jarig jongetje verhuisde hij naar de oostkust van Amerika. In 1960 zag hij tijdens een vakantie in Los Angeles voor het eerst mensen skateboarden en hij was direct verkocht. Op 12 september 2012 overleed hij aan de gevolgen van een hartstilstand. Tot aan zijn dood bleef hij betrokken bij het ontwerpen en testen van nieuwe snowboard en skateboard gear.

Reageer op artikel:
Hoe Tom Sims het snowboard én een nieuwe sport uitvond
Sluiten