A. de Jong
A. de Jong Design 24 sep 2018

Spotify laat jouw DNA nu afspeellijsten samenstellen

Spotify gaat lezers naar eigen zeggen de kans geven om dichterbij hun culturele roots te komen. Tegenstanders zullen zeggen dat het nu voorgoed gedaan is met privacy. Feit is dat Spotify DNA gaat gebruiken om persoonlijke afspeellijsten te samenstellen.

Spotify x Ancestry DNA

De organisatie Ancestry biedt al jarenlang de mogelijkheid om meer te weten te komen over je achtergrond of om erachter te komen wie er er in je familie zit. Maar sinds de laatste jaren biedt Ancestry DNA een veel diepgaandere aanpak. Door stalen van je DNA in te sturen, kun je een gedetailleerde analyse van je genetische samenstelling krijgen, evenals nauwkeurige etnische inschatting. Spotify heeft voor de ontwikkeling van de muziekstreamingdienst de handen ineengeslagen met dit bedrijf.

spotify, dna, ancestry, playlist, afspeellijsten

“Het is zoveel meer dan alleen de statistieken, gegevens en platen”, aldus Ancestry’s Executive Vice President en Chief Marketing Officer Vineet Mehra in Quartz. “We zoeken altijd naar een manier om mensen meer te leren over hun originele cultuur en achtergrond. Muziek is natuurlijk een voor de hand liggende manier om dat te doen. ”

Maar hoe werkt het precies?

Danielle Lee van Spotify omschrijft het in Quartz als ‘een zoektocht naar de soundtrack van jouw genen’. Maar hoe dan? Als je bekend bent met Ancestry, weet je hoe het ongeveer werkt. Je stuurt je DNA op en vervolgens krijg je een nauwkeurige inschatting van jouw etniciteit. Een stap naar een gepersonaliseerde afspeellijst is logisch. Een simpel voorbeeld: als je voor 20 procent Nederlands blijkt te zijn, bestaat je afspeellijst voor 20 procent uit Nederlandse nummers.

Ancestry on Twitter

What is the sound of you? AncestryDNA teamed up with @Spotify to give you a custom playlist based on your DNA. All you need to do is log in to your Ancestry account and click Connect to Spotify: https://t.co/WfbwHMOYVr

Privacy

Maar dan heb je natuurlijk nog het hoofdstuk privacy. Je DNA achterlaten bij een beursgenoteerd bedrijf is misschien een beetje tricky. Daarom is Spotify ook begonnen met het aanbieden van een wat minder ingrijpende optie, namelijk het linken van je Spotify-account aan je Ancestry-account waarvoor je geen DNA hoeft af te staan. Iets minder nauwkeurig, maar nog steeds een interessante zoektocht naar de soundtrack van je genen. Wat je er ook van vindt, Spotify en Ancestry laten zien dat we al in de toekomst leven.

DNA van Kendrick Lamar

Duidelijk: tijd om naar DNA van Kendrick Lamar te luisteren.

Kendrick Lamar – DNA.

DAMN. available now http://smarturl.it/DAMN Dir: Nabil & the little homies Producer: Anthony “Top Dawg” Tiffith, Dave Free, Angel J Rosa Production co: TDE Films, AJR Films (C) 2017 Aftermath/Interscope (Top Dawg Entertainment) http://vevo.ly/l2Qp5O Best of Kendrick Lamar: https://goo.gl/PTr3FF Subscribe here: https://goo.gl/XGVyCdCheck ook deze drie superhandige nieuwe functies die Spotify eerder dit jaar lanceerde.

Reageer op artikel:
Spotify laat jouw DNA nu afspeellijsten samenstellen
Sluiten