A. de Jong
A. de Jong Design 8 apr 2019

De nieuwe Eredivisie-bal is een Rembrandt-kunstwerk

Voetbalicoon Willem van Hanegem heeft vanochtend in het Rijksmuseum de eerste officiële Eredivisie-bal voor het seizoen 2019/2020 in ontvangst genomen. Het ontwerp van de bal is vanwege ‘Het Jaar van Rembrandt’ opgebouwd uit etsen van de Hollandse meester.

Rembrandt siert Eredivisie-bal

De keuze voor Nederlandse kunstschilder als ‘ontwerper’ van de bal is volgens Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) een mooie aanvulling op de activiteiten binnen ‘Het Jaar van Rembrandt’. Wellicht een verrassende combinatie, maar Dibbits ziet een belangrijke overeenkomst in kunst en voetbal. “Rembrandt was een artiest, net als de beste spelers in de Eredivisie. Uitzonderlijke creativiteit is zowel op het voetbalveld als op een canvas vereist om de beste te worden”, aldus de directeur van het Rijksmuseum.

Eredivisie on Twitter

BREAKING | DE EREDIVISIE SPEELT VOLGEND SEIZOEN MET EEN REMBRANDTBAL! Op de bal zijn vanwege ‘Het Jaar van Rembrandt’ etsen van de Hollandse meester te zien. Lees hier meer over de onthulling in het @rijksmuseum: https://t.co/c3qDUw6Dv2 #eredivisie #onsvoetbal #rembrandt https://t.co/FH2exqHUZg

Willem van Hanegem nam het eerste exemplaar vanochtend in ontvangst. “Rembrandt en ‘De Kromme’ zijn beiden Hollandse meesters die een jubileumjaar beleven. Namens het Rijksmuseum en de Eredivisie wilden we Van Hanegem de allereerste Rembrandt-bal daarom graag cadeau doen voor zijn 75e verjaardag”, zegt Alex Tielbeke, directeur van de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie.

28 april: debuut in de Eredivisie

De Eredivisie laat ieder seizoen in samenwerking met partner Derbystar een nieuwe officiële wedstrijdbal ontwerpen. Tijdens de voorlaatste speelronde van de Nederlandse voetbalcompetitie, op zondag 28 april, rolt de bal voor het eerst over de velden. Vervolgens wordt de bal gebruikt in het seizoen 2019/2020. Het ontwerp van ‘De Rembrandt’ is samengesteld onder leiding van ontwerper Irma Boom. KPN, sponsor van zowel het Rijksmuseum als de Eredivisie, heeft de partijen bij elkaar gebracht.

Foto’s en video

rembrandt, eredivisie, bal, voetbal, rijksmuseum, willem van hanegem
rembrandt, eredivisie, bal, voetbal, rijksmuseum, willem van hanegem
rembrandt, eredivisie, bal, voetbal, rijksmuseum, willem van hanegem
rembrandt, eredivisie, bal, voetbal, rijksmuseum, willem van hanegem

De voetbal waarmee momenteel wordt gespeeld, is ontworpen door Johnny de Mol. De Mol creëerde de bal samen met een elftal kinderen nadat hij het stokje overgedragen kreeg van tatoeëerder Henk Schiffmacher. Schiffmacher was in 2017 de eerste gastontwerper van de voetbal.

Bekijk ook deze 11 iconische foto’s van Willem van Hanegem (75 jaar) die de carrière van deze Nederlandse meester samenvatten.

Reageer op artikel:
De nieuwe Eredivisie-bal is een Rembrandt-kunstwerk
Sluiten