Design 12 jan 2019 A. de Jong

Dit is de betekenis en geschiedenis van de regenboogvlag en haar kleuren

Je hebt hem vast wel zien wapperen de afgelopen dagen, de regenboogvlag. Dit is als tegenreactie op de Nashville Verklaring, die ondertekend is door de Nederlandse politicus Kees van der Staaij, met alle reacties van dien. De regenboogvlag is ooit ontworpen door kunstenaar Gilbert Baker. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de regenboogvlag en waar staan de kleuren voor? Onderaan het artikel vind je de copy code van de enige echte ‘rainbow flag emoji’.

De geschiedenis van regenboogvlag

De regenboogvlag staat tegenwoordig symbool voor de homobeweging, regenboogkleuren op vlaggen gaan natuurlijk al langer mee. Wie er allemaal mee aan de haal gingen? Om te beginnen de indianen van de centrale Andes en het Boliviaanse Amazoneregenwoud. Zij ontwierpen een embleem met de kleuren van de regenboog, Wiphala genaamd. Deze ‘regenboogvlag’ had echter een ruitpatroon.

Wiphala, regenboogvlag, kleuren, betekenis, emoji, gay pride 2018, amsterdam

In Europa werd de regenboogvlag onder meer tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren en in Amerika ontwierp de Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren. Maar kunstenaar en homorechtenactivist Gilbert Baker uit San Francisco deed in 1978 alle eerdere regenboogvlaggen vergeten.

De betekenis van de kleuren tijdens de Gay Pride

Voor de Gay Pride in San Francisco in 1978 ontwierp hij de vlag die nog steeds symbool staat voor de LGBTQIAP community (voorheen LGBT). De oorspronkelijke vlag van Gilbert Baker bestaat uit acht banen. De kunstenaar voegde onder meer een roze baan toe, als symbool voor seks. Hieronder zie je de betekenis per kleur.

Roze: seks
Rood: leven
Oranje: geneeskracht
Geel: zonlicht
Groen: natuur
Turkoois
: magie
Blauw: sereenheid
Paars: karakter

regenboogvlag, gay pride 2018, amsterdam, emoji, kleuren, emoji, betekenis, gilbert baker (1)

Roze van korte duur

De eerste regenboogvlaggen van Gilbert Baker hadden de bovenstaande kleuren en werden voor de Gay Pride met de hand geverfd. Maar de kleur roze verdween al snel, simpelweg omdat die niet gefabriceerd kon worden door de Paramount Flag Company. Ook turkoois (lichtblauw) verdween al binnen een jaar, omdat de middelste kleur wegviel achter de vlaggenmast als je de vlag verticaal ophing, wat aanvankelijk gebeurde. Sindsdien bestaat de vlag die deze week zo fier wappert tijdens de Gay Pride 2018 in Amsterdam uit zes strepen, die nog steeds dezelfde betekenis hebben zoals Gilbert Baker ze heeft bedacht.

regenboogvlag, gay pride 2018, amsterdam, betekenis, kleuren, emoji, gilbert baker

Regenboogvlag Emoji

Het is goed zoeken naar de regenboogvlag emoji. Je vindt hem namelijk niet terug in het overzicht van alle vlaggen bij je emoji. Maar hij is wel degelijk toe te passen. Daarvoor bestaat een combinatie van een witte vlag en een regenboog, maar je kunt ook gewoon deze 🏳️‍🌈 kopiëren. Spread the flag!

Reageer op artikel:
Dit is de betekenis en geschiedenis van de regenboogvlag en haar kleuren
Sluiten