A. de Jong
A. de Jong Design 19 mrt 2019

Studenten ontwikkelen ‘bioplastic’ van oude garnalenschillen

Er komen steeds meer initiatieven om het probleem rond wegwerpplastic op te lossen. Nieuw in de rij is een type bioplastic dat gemaakt is van overgebleven garnalenschillen.

Bioplastic van oude garnalenschillen

We eten behoorlijk wat garnalen en andere schaaldieren met zijn allen. De garnaal peuteren we los, de schil gooien we weg. Maar dat laatste is zonde, omdat er een perfecte vervanger van plastic mee gemaakt kan worden. Vier studenten van The Royal College of Art and Imperial College in Londen – Ed Jones, Insiya Jafferjee, Amir Afshar en Andrew Edwards – bewezen dat garnalenschillen de basis kunnen zijn van een duurzame variant voor wegwerpplastic. Hun project heet Shellworks.

Turning waste lobster shells into bioplastic – The Shellworks

Uploaded by The Shellworks on 2019-02-11.

Het belangrijkste bestanddeel tijdens de ontwikkeling van dit nieuwe type bioplastic is chitosan, ‘s werelds op één na meest voorkomende biopolymeer dat van nature voorkomt in de exoskeletten van schaaldieren en insecten. De kneedbare biokunststof is extreem veelzijdig en kan worden aangepast in dikte, transparantie, flexibiliteit en stijfheid om een verscheidenheid aan biologisch afbreekbare objecten te maken.

Chitosan extraheren

Chitosan is een duur bestanddeel als je het wil kopen, dus besloten de studenten vier machines te ontwikkelen om van de chitosan uit seafood-afval plastic te maken. De Shelly is een apparaat dat extraheert, de Sheety maakt bruikbare vellen van het geëxtraheerde goedje, de Vaccy vacumeert en de Dippy maakt 3D-vormen. Lees hier meer over de machines. De studenten hebben verschillende producten gemaakt met de bioplastic van garnalenschillen; van antibacteriële blisterverpakkingen tot zelf bevruchtende plantenpotten.

Shellworks, bioplastic, garnalen, schillen, seafood, garnalenschillen

“Met dit soort schaalbare productieprocessen willen we aantonen dat er uit de enorme hoeveelheden eco-afval veel te halen valt en hoe bioplastic van chitosan een bruikbaar alternatief kan worden voor de overvloed aan wegwerpplastic dat we dagelijks met zijn allen gebruiken”, aldus het team van Shellworks.

Meer natuurlijke vervangers voor plastic

Check ook de frietzak van aardappelschil en plastic vervangende verpakking van algen.

Reageer op artikel:
Studenten ontwikkelen ‘bioplastic’ van oude garnalenschillen
Sluiten