A. de Jong
A. de Jong Design 26 sep 2018

Puntzak van aardappelschil maakt papier om je friet overbodig

De Italiaanse ontwerpers Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli hebben een puntzak voor om je frietje ontwikkeld die papier overbodig maakt. De nieuwe verpakking voor patat, Peel Saver genaamd, is namelijk gemaakt van gerecyclede aardappelschil. Zo gebruik je pas écht de hele aardappel voor een zak friet.

Peel Saver: een puntzak vóór friet ván aardappelschil

De nieuwe verpakking is door de Italianen Peel Saver genoemd. De ontwerpers kwamen op het idee, nadat ze realiseerden hoeveel afval van aardappelschil er wordt geproduceerd door frietfabrikanten. Direct zagen ze de ironische oplossing om een ander afvalprobleem op te lossen: dat van plastic bakjes en papieren puntzakken.

peel saver, friet, patat, puntzak, papier, plastic, aardappel, aardappelschil (2)

“Traditionele verpakkingen voor street food hebben een korte gebruiksduur en zijn moeilijk te recyclen, omdat het vaak om geplastificeerd papier gaat. Peel Saver is een duurzame oplossing, met het uiteindelijke doel om geplastificeerde papieren verpakkingen te vervangen”, legt Simone Caronni uit. “Je frietje wordt nu dus geserveerd in dezelfde schil die oorspronkelijk de aardappel beschermde en nu een tweede leven krijgt met dezelfde functie.”

Biologisch afbreekbaar

Eerst laten de ontwerpers de aardappelschil weken en op natuurlijke wijze drogen. Vervolgens rollen ze de schillen in de vorm van een puntzak die je bij je frietje gewend bent. Ze lijmen de schillen vast met natuurlijke materialen als latex of gelatine. Peel Saver is 100 procent biologisch afbreekbaar.

peel saver, friet, patat, puntzak, papier, plastic, aardappel, aardappelschil

“Peel Saver geeft je een nieuwe kijk op productverpakkingen. Terug naar de eenvoud die de natuur al voor ons ontworpen heeft. Vandaag de dag is het noodzakelijk dat verpakkingen duurzaam en recyclebaar zijn. Met dit project willen we laten zien wat er allemaal gedaan kan worden”, aldus de ontwerpers. Op dit moment is er nog niet genoeg budget om de puntzak van aardappelschil op grote schaal te produceren. De ontwerpers zijn op zoek naar sponsoren en bedrijven om mee samen te werken. Lees hier meer over Peel Saver.

Om een beeld te krijgen van de onnodige hoeveelheid plastic die in productverpakkingen wordt gebruikt, check je deze 13 dramatische en bizarre verpakkingen die de plasticsoep vergroten.

Reageer op artikel:
Puntzak van aardappelschil maakt papier om je friet overbodig
Sluiten