A. de Jong
A. de Jong Design 11 mrt 2019

Zien is geloven? Niet bij deze papieren optische illusie van Akiyoshi Kitaoka

Zie is niet altijd geloven. De transparante plastic broek is daar een mooi voorbeeld van. Maar we gaan het nu hebben over een optische illusie, waarbij drie stukjes papier dezelfde kleur hebben.

De optische illusie van Akiyoshi Kitaoka

Het gaat om een optische illusie van de Japanse psycholoog Akiyoshi Kitaoka, die meer dan 21.000 keer is gedeeld op Twitter. Zelf proberen? De Japanse psycholoog heeft een high-res printbare versie geüpload die je hier kunt downloaden.

Akiyoshi Kitaoka on Twitter

A demo of lightness perception https://t.co/BSVpgcuIw1

De optische illusie is even simpel als geniaal. Hij bestaat uit een stuk papier met een zwart-wit verloop en drie vierkante papiertjes met exact dezelfde grijze kleur. Een vierkantje ligt aan de witte kant, een aan de zwarte kant en met de ander schuift Akiyoshi Kitaoka heen en weer.

De Mickey Mouse versie

Akiyoshi Kitaoka is gespecialiseerd in het spelen met visuele waarnemingen. Deze illusie maakt gebruik van het simpele feit dat een donkere achtergrond een object er lichter laat uitzien en andersom. De Japanse psycholoog heeft ook een Mickey Mouse-versie van deze papieren illusie gedeeld. Die zie je hieronder.

Akiyoshi Kitaoka on Twitter

a moving lump made up of three circles https://t.co/HULXfmbebs

Naast optische illusies bestaan er ook audio illusies, zoals het creepy fragment ‘Yanny of Laurel?‘.

Reageer op artikel:
Zien is geloven? Niet bij deze papieren optische illusie van Akiyoshi Kitaoka
Sluiten