A. de Jong
A. de Jong Design 28 mrt 2019

Wrekers: de Nederlandse ‘Avengers’ van Hip Comics (1966-1971)

Films in het Marvel-universum als Avengers: Endgame zijn populairder dan ooit. Maar ze vallen in het niet bij de stripverhalen. En al helemaal bij de Nederlandse superhelden van Hip Comics, met welluidende namen als IJzerman (Iron Man), Rauwe Bonk (Hulk), De Wrekers (The Avengers) en Durfal (Daredevil).

De Nederlandse superhelden van Hip Comics

Hip Comics was de verzamelnaam van een serie stripverhalen die tussen 1966 en 1971 werd uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Classics Lektuur. De serie was opgezet om meer bekendheid te geven aan Amerikaanse superhelden van Marvel en DC Comics. Het waren vertaalde strips en de Nederlandse namen van de superhelden zijn om van te smullen. Onze absolute favoriet: De Onbegrepen Rauwe Bonk.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, rauwe bonk, hulk

Ook The Avengers hadden hun eigen comics onder de naam De Wrekers. Andere Hip Comics gingen over Spinneman, Vier Verdedigers, X-Mannen, Rauwe Bonk, Durfal, Thor, Kapitein Marvel en IJzerman. Een overzicht.

De Wrekers – The Avengers

De Nederlandse versie van The Avengers is De Wrekers, een naam die later nog even werd gewijzigd in De Vergelders. De covers van De Wrekers zijn om in te lijsten.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden
avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden

IJzerman – Iron Man

Iron Man is het alter ego van Tony Stark, tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met Robert Downey jr.. In het Nederlands heette deze superheld gewoon IJzerman.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, ijzerman, iron man

X-Mannen – X-Men

Eigenlijk klinkt X-Mannen veel ruiger dan X-Men. Ze staan in ieder geval voor dezelfde superheldengroep.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, x-mannen, x-men

Rauwe Bonk – Hulk

Zoals gezegd: onze favoriet is De Onbegrepen Rauwe Bonk, de Nederlandse versie van The Incredible Hulk. ‘Eerst een te nieuwsgierig burgermannetje, nu ‘n een monsterlijk super-wezen: de gruwel!’, is het prachtige onderschrift van het onderstaande nummer van Hip Comics.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, rauwe bonk, hulk

Spinneman – Spider-Man

Een prachtige rechttoe-rechtaan-vertaling is Spinneman, die natuurlijk voor Spider-Man staat. In de onderstaande strip neemt Spinneman het op tegen een van zijn grootste vijanden, Hagedis (Lizard).

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, spider-man, spinneman

Durfal – Daredevil

Netflix maakte een paar series over superhelden van Marvel die niet in The Avengers voorkomen. De blinde superheld Daredevil is daar eentje van. In het Nederlands heet hij dus Durfal.

durfal, daredevil, avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden

Kapitein Marvel – Captain Marvel

In de Marvel Comics was Captain Marvel een man, in Hip Comics heette hij Kapitein Marvel. Nu is Captain Marvel een vrouw, gespeeld door de afgetrainde Brie Larsson. De rest van de film heeft wel veel gelijkenissen met het oorspronkelijke stripverhaal.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, dc comics, captain marvel, kapitein marvel

Zwarte Panter – Black Panther

Ook Black Panther had een Nederlandse versie: Zwarte Panter. Al had hij toen een andere rol.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, zwarte panter, black panther

Vier Verdedigers – Fantastic Four

Veel stripfiguren van Marvel waren voor het eerst te zien in Fantastic Four, zoals Dr. Doom, Silver Surfer en Galactus. De superheldengroep Fantastic Four heeft een wisselende samenstelling en bestaat onder anderen uit Mr. Fantastic, The Thing, Invisible Woman en She-Hulk. Door Hip Comics werden de Nederlandse versies van deze superhelden De Vier Verdedigers genoemd.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, vier verdedigers, fantastic four

Vleermuis – Batman

Toegegeven, de Nederlandse versie van Batman had een wat spannendere naam kunnen hebben, al was het Vleermuisman. Maar nee, Batman heet gewoon Vleermuis.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, dc comics, batman, vleermuis

Thor – Thor

En dan hebben we nog Thor, die in het Nederlands ook Thor heet.

avengers, wrekers, hip comics, nederlandse superhelden, dc comics, thor

Het complete archief van Hip Comics

Met alleen de bovenstaande covers doen we je te kort. Gelukkig staat het hele archief van Hip Comics online, inclusief een verwijzing naar de Amerikaanse nummers. Leg je werk even neer en bekijk het archief hier.

Reageer op artikel:
Wrekers: de Nederlandse ‘Avengers’ van Hip Comics (1966-1971)
Sluiten