A. de Jong
A. de Jong Design 22 nov 2018

8 geflopte tech-uitvindingen die hun tijd te ver vooruit waren

Aan uitvindingen gaan lange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. Of juist de tijd zo ver vooruit is, dat niemand het nog snapt. Acht mislukte uitvindingen in de relatief jonge techwereld.

Pippin, een spelcomputer van Apple (1995)

In 1995, toen de Super Nintendo nog de populairste game console was en de eerste Playstation net was verschenen, kwam Apple met de Pippin. Dit apparaat, dat in samenwerking met het Japanse Bandai werd geproduceerd, was de eerste en de laatste spelcomputer van het Amerikaanse elektronicabedrijf.

De Pippin flopte, maar in feite was de spelcomputer zijn tijd ver vooruit. Zo was de console compatibel met terugwerkende kracht; toekomstige versies van de Pippin zouden ook games van het eerste model kunnen draaien.

Apple’s 1996 Game Console: Unboxing the Pippin

Take a closer look at Apple’s first and only forray into console video gaming, circa 1996. IGN jumps back in time to unbox the Apple Pippin! Radical! IGN’s YouTube is just a taste of our content. Get more: http://www.ign.com Want this week’s top videos? Sign up: http://go.ign.com/VideoRound-up

Andere vooruitstrevende functies van de Pippin: toegang tot internet, de mogelijkheid om games op te slaan, ondersteuning educatieve software, een mediaplayer en je kon zelfs je muis en toetsenbord aansluiten op de console.

Maar de wereld bleek hier nog niet klaar voor. De meeste mensen wisten bijvoorbeeld nog niet eens wat internet was. In totaal werden er slechts 42.000 van verkocht. Ter vergelijking: van de eerste Playstation zijn meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Toen Steve Jobs in 1997 terugkwam bij Apple, besloot hij per direct te stoppen met een aantal projecten. Zo kwam er een einde aan de Pippin. Jobs richtte zich op de iMac en een paar jaar later op de iPhone. Een spelcomputer is sinds de Pippin nooit meer uitgegeven door Apple.

De game E.T. voor Atari (1982)

In de tijd dat Atari de onbetwiste koning was in de wereld van de videogames en de film E.T. een megahit was, leek er een rode loper uitgelegd voor de gama E.T. the Extra-Terrestrial voor de Atari 2600.

Het Amerikaans bedrijf betaalde 20 miljoen om de rechten te mogen gebruiken, bouwde in vijfeneenhalve week het spel en produceerde vervolgens 5 miljoen cartridges. Kassa, dachten ze. Dus niet.

mislukte uitvindingen, innovatie, e.t., atari

Slechts 1,5 miljoen van de cartridges werden effectief verkocht, een groot deel van de niet verkochte games belandde op de storthoop. Letterlijk.

Tussen de 2,5 en 3,5 miljoen onverkochte games werden teruggestuurd en die belandden op het Atari-computerspelkerkhof in Alamogordo, New Mexico. Nog steeds wordt er wel eens een exemplaar teruggevonden tussen het puin.

Atari’s E.T. game found in Alamogordo landfill

It’s been a mystery for more than 30 years… A video game, “E.T. The Extraterrestrial” for Atari, was allegedly so bad, the company tried to get rid of all the copies. It’s rumored truckloads of the game were buried in an Alamogordo landfill in 1983.

Ondanks de perfect getimede lancering voor kerst en de twee basisingrediënten waarmee het eigenlijk niet fout kon gaan, werd E.T. een financiële flop. En dat had simpelweg te maken met de kwaliteit van de game.

Het faillissement van Atari
Door de tijdsdruk is de game E.T. niet getest. Het spel staat bekend als ‘nauwelijks speelbaar’ en veel gamers en media noemen het de slechtste game ooit. Er wordt geschat dat Atari 100 miljoen dollar verlies heeft geleden aan de game.

E.T. the Extra-Terrestrial (Atari 2600)

Today, an old urban legend about truckloads of unsold cartridges of E.T. buried in a landfill in Alamogordo, New Mexico, was proven to be true. So I decided to check the game, to see if it’s terrible reputation is deserved. The answer: yes, it’s it. From E.T. the Extra-Terrestrial, developed by Atari, Inc.

In dezelfde periode kwam Atari ook met een Pac Man-versie voor de Atari 2600. Ook deze game flopte. Beide spellen worden ook gedeeltelijk verantwoordelijk geacht voor de Noord-Amerikaanse videogamerecessie en het uiteindelijke faillissement van Atari.

Google Glass (20??)

There’s a lady who’s sure, all that glitters is gold… Niet dus. De Google Glass werd door Google ingezet als een revolutie in de techwereld. De vervanger van je telefoon. Je tweede persoonlijkheid. Dit werd de volgende doorbraak.

mislukte uitvindingen, innovatie, google glass

Over de bril, waarmee middels augmented reality informatie zou worden gegeven, werd supergeheimzinnig gedaan. Bijna niemand mocht het ding op, foto’s mochten er niet van genomen worden en Google wilde er nauwelijks informatie over kwijt.

De nadelen van de Google Glass
Ja, dat schepte wel verwachtingen. Maar die ebden in de loop der jaren – de Google Glass was best lang een dingetje – weer weg. Want ingehaald door nieuwe technologieën en er kleefden gewoonweg te veel nadelen aan de ‘bril van de toekomst’.

Om er een paar te noemen: niemand heeft zin om de hele dag met een bril op te lopen, het ding zou veel te gevaarlijk zijn in het verkeer en in verschillende cafés en casino’s werd de Google Glass al bij voorbaat verboden wegens privacyoverwegingen en valsspelen.

Amazing Google Glasses Demonstration at Google I/O 2012

Google Glasses Live Demonstration – During the Google I/O 2012 keynote, the audience was about to experience an amazing demonstration of Google Glasses

We weten niet waar Google achter de schermen allemaal mee bezig is, maar die bril komt er niet. Althans, voorlopig nog niet. We kunnen wel stellen dat de Google Glass geflopt is. En om een bij voorbaat geflopt product alsnog succesvol te lanceren, moet je van goeden huizen komen. Nou is dat bij Google het geval, dus wie weet.

Twitter Peek (2009)

In 2009 werd het apparaat Twitter Peek, dat qua uiterlijk het dichtst in de buurt komt van een random reader, in de markt gezet als de gadget die het leven van twitteraars compleet zou maken. Maar het apparaat bleek niet eens capabel om te doen waarvoor-ie is gemaakt: twitteren.

mislukte uitvindingen, innovatie, twitter peek

Gebruikers kregen slechts een preview van 20 tekens van de tweets van mensen die ze volgden. Een tweet versturen ging nog net wel. Maar hé, een twitterapparaat uitvinden terwijl Steve Jobs de wereld twee jaar eerder al verblijdde met de iPhone… Dat is hetzelfde als je nu de wereld wil veroveren met een VR-bril waarmee je alleen Instagramfoto’s kunt bekijken.

Handig, een CEO met een visie
Voor dit belachelijke ding betaalde je 100 euro. Per maand kwam daar nog eens 7 euro aan abonnementskosten overheen. “Niet iedereen wil honderden euro’s voor een smartphone betalen, maar iedereen wil twitteren,” zei CEO Amol Sarva destijds.

Toen de Twitter Peek op de markt kwam, was Twitter nog booming. Nu weten sommige jongeren al niet eens meer wat het is. Al is het sociale medium weer aan het groeien nu het zo slecht gaat met Facebook.

Virtual Boy van Nintendo (1995)

De Virtual Boy (ook wel VR-32) werd op de markt gebracht als een spelcomputer waarvoor je geen televisie nodig hebt. Het systeem, bestaande uit een bril op statief en een controller, was de semi-opvolger van de GameBoy.

mislukte uitvindingen, innovatie, virtual boy, nintendo, 1

Op zich was het idee helemaal niet zo gek. Sterker: met hun intrede in de wereld van virtual reality-gaming waren de Japanners hun tijd ver vooruit. Misschien een beetje té ver. Het beeld was rood-zwart, omdat kleur te duur was, en de virtuele realiteit die gecreëerd moest worden, bleek vooral duizelingwekkend.

Misselijke gamers
Daar kwam bij dat de Virtual Boy op 6 AA-batterijen liep, die maar tussen de 4 en 6 uren meegingen. Ook was het gamen op een bril op statief niet echt comfortabel. Er kwamen veel klachten van gamers die al misselijk werden na een kwartier uur spelen.

People Play Nintendo’s “Virtual Boy” For The First Time

“Is it weird that this reminds me of Wall-E?” Check out more awesome videos at BuzzFeedBlue! http://bit.ly/YTbuzzfeedblue1 GET MORE BUZZFEED: www.buzzfeed.com www.buzzfeed.com/video www.buzzfeed.com/videoteam www.youtube.com/buzzfeedvideo www.youtube.com/buzzfeedyellow www.youtube.com/buzzfeedblue www.youtube.com/buzzfeedviolet www.youtube.com/buzzfeed BuzzFeedBlue Bite-size knowledge for a big world from the BuzzFeed crew. New videos posted daily! MUSIC Robo Pup Licensed via Warner Chappell Production Music Inc.

Het systeem is de slechtst verkochte spelcomputer van Nintendo en haalde de Europese markt niet eens. Een jaar later verscheen de Nintendo 64-bit, die wel succesvol werd.

Apple QuickTake (1994)

In 1994 ging je nog braaf naar de HEMA om fotorolletjes af te laten drukken. Als je de foto’s eenmaal kreeg, ging je thuis op de bank met een kopje thee kijken of de foto’s goed waren gelukt. De mooiste kiekjes liet je daarna dubbel afdrukken voor in je fotoalbum. Wat een mooie tijd, waar niemand uit was op vernieuwing.

mislukte uitvindingen, innovatie, apple quicktake

Apple probeerde dit heerlijke tafereel te doorbreken met de QuickTake, een van de eerste digitale fototoestellen voor de consument. Hoe durfden ze? De camera had een geheugen voor acht foto’s met een resolutie van 640×480 en 32 foto’s met een resolutie van 320×240. Alle foto’s waren in 24-bit kleur.

Allemaal heel revolutionair, maar de consument wilde niets weten van dit futuristische fototoestel. Wellicht had de prijs van 750 dollar hier iets mee te maken.

mislukte uitvindingen, innovatie, apple quicktake, camera

De Apple QuickTaker werd al vrij snel weer van de markt gehaald. Zo konden we nog jarenlang genieten van fysieke foto’s. En met de camera zelf is het uiteindelijk ook nog goed gekomen: de Apple QuickTake veroverde een plek op de lijst met de ‘100 greatest and most influential gadgtes from 1923 tot the present‘ van Time Magazine.

Sony eVilla (2001)

Juni 2001. Internet bestond nog niet zo lang, dus wisten bedrijven dat er wat te halen viel. Sony kwam met de eVilla, een apparaat in de vorm van een computer waarmee je toegang had tot internet, zodat je kon e-mailen.

mislukte uitvindingen, innovatie, sony, e-villa

Ook konden er audio- en videobestanden mee worden afgespeeld en je kon via dit apparaat bestanden opslaan op een Sony-memorystick.

Vreemde behoefte
Ideaal voor mensen die om wat voor reden dan ook per se geen PC wilden hebben, maar wel een apparaat met een beperkt aantal functies dat erop lijkt. Je voelt ‘m aankomen: mensen met deze specifieke behoefte waren niet te vinden. Misschien had de prijs, omgerekend 500 euro, daar ook iets mee te maken.

Na een paar maanden stopte Sony met de productie van dit webapparaat. Tegenwoordig is de eVilla te bewonderen als museumstuk.

evilla Internet appliance Sony 2000

evilla Internet appliance Sony 2000 minitel 5 france telecom 1990s TilTul http://tiltul.com LinksYouWantToRemember CIMG6423 evilla Internet appliance Sony 2000

Rokr E1, ‘s werelds eerste iTunes Phone (2005)

Twee jaar voordat Steve Jobs de iPhone introduceerde aan het grote publiek, deed hij hetzelfde met de Rokr E1. Nog steeds weet niemand waarom dit nou nodig was.

Steve Jobs presents the iTunes Phone

Steve Jobs presents the iTunes Phone http://cnettv.cnet.com/2001-1_53-19427.html

De Rokr E1, een samenwerking tussen Motorola en Apple, was de eerste mobiele telefoon waarmee je muziek van Apple iTunes af kon spelen. Slechts honderd nummers, vergelijkbaar met de 512 MB op de iPhone shuffle destijds. Via de telefoon zelf kon je geen nummers downloaden.

Een interessante en achteraf lachwekkende quote uit een nieuwsbericht van NU.nl na de aankondiging: ‘Het is voor het eerst dat Apple zich begeeft op de markt voor mobiele telefonie. Sommige analisten menen dat Apple zich daarmee op glad ijs begeeft. De telefoon zou concurrentie kunnen vormen voor Apple’s eigen iPod.’

De gebreken van de Rokr E1
De telefoon bleek uiteindelijk een concurrent voor niets of niemand. Vooral de limiet van honderd nummers zorgde ervoor dat de consument de telefoon links liet liggen. Daarnaast ging de overdracht van computer naar telefoon extreem traag en een draadloze verbinding was geen optie.

Ondanks de enorme marketingactie, de grootse woorden van Steve Jobs en veelbelovende voorspellingen van internationale techwebsites, werd het toestel een flop. Dit werd twee jaar later natuurlijk ruimschoots goedgemaakt, al had Motorola daar weinig aan.

The iPhone’s awful ancestor – Worst Gadgets Ever 004 | Pocketnow

Contrary to popular belief, Apple wasn’t a total newcomer to the mobile-phone world before it struck gold with its halo smartphone line in 2007. Over a year before the first iPhone saw the light of day, Apple and Motorola collaborated to produce a device they nicknamed “the iTunes phone.”

Reageer op artikel:
8 geflopte tech-uitvindingen die hun tijd te ver vooruit waren
Sluiten