Robert Kroes
Robert Kroes Design 31 dec 2018

3 meubelen voor mensen die graag thuiswerken in bed

Op kantoor is een ergonomisch verantwoorde werkplek de standaard. Wanneer mensen thuis werken is dat vaak anders. Het blijkt dat zij dan regelmatig vanuit bed werken. Dat dit niet ergonomisch verantwoord is, nemen zij daarbij op de koop toe. Dit inspireerde Geoffry Pascal tot een onderwerp voor zijn afstudeerproject aan de design-academie in Eindhoven. Ergonomisch verantwoorde werkplekken voor mensen die graag thuiswerken in bed.

Ergonomisch verantwoord thuiswerken in bed

Het blijkt dat mensen die vanuit bed thuiswerken vaak drie houdingen aannemen: ze zitten, liggen op hun zij of op hun buik. Met deze drie houdingen ging Pascal aan de slag. Hij gebruikte daarbij de techniek die de NASA ontwikkelde voor astronauten, de zogenoemde neutral body position. Hiermee wordt het gewicht over het hele lichaam verdeeld. Dit maakt zijn ontwerp ook gezonder dan een traditioneel bureau met stoel, omdat daar het gewicht op de onderrug geconcentreerd wordt. Desgevraagd legt Pascal uit dat hij zelf een afkeer heeft van het werken aan een bureau. Grafeiphobia is de benaming voor angst voor bureaus en ligt dus voor de hand. Hij merkte dat hij zich een stuk comfortabeler voelt als hij vanuit bed werkt en dat hij dan ook minder stress ervaart, minder op de tijd gericht is en productiever is.

thuiswerken, bed, basic desk, Grafeiphobia

Aan de andere kant realiseert hij zich de problemen met hygiëne, het eventuele slaapgebrek en de resultaten van overige onderzoeken die aantonen dat het psychisch niet goed is om de hele dag in bed te liggen en/of de werk- en slaapomgeving te combineren. Deze gedachten en onderzoeken brachten hem ertoe om de beleving van werken in bed te combineren met een ergonomisch verantwoorde werkplek. Dit leverde drie modellen op, gebaseerd op de meest favoriete lighoudingen in bed.

De ergonomisch verantwoorde lighoudingen

Ieder van de drie meubelen is gemaakt van een frame van een standaard houten lattenbodem. Verschillende aanpassingen en schuimbekleding maken het de gebruiker mogelijk om in posities te werken die hij of zij normaal gesproken in bed het liefste aanneemt. Zo ontstonden drie verschillende meubels.

The Basic Besk

De Basic Besk zorgt ervoor dat het voelt alsof je met de laptop in bed op schoot zit. Het meubel bestaat uit drie modules: een driedelige rugsteun, een zitting en een voetsteun, die ook dienst doet als kleine opbergdoos. Een klein rechthoekig kussen, een groot rechthoekig kussen en een rond kussen bieden het broodnodige steuntje in de rug.

thuiswerken, bed, basic desk, Grafeiphobia

Door de modulaire opbouw kan het ontwerp worden aangepast voor grote of kleine mensen en/of verschillende beenlengtes. Pascal beveelt dit meubilair aan voor lange taken tijdens het thuiswerken van maximaal drie uur.

The Triclinium Gum

Met dit meubel kan je lekker op jouw zij gaan liggen. Dit lukt door een schuin frame dat een matras ondersteunt en een extra kussen om comfortabel tussen de benen te plaatsen.

thuiswerken, bed, Triclinium Gum, Grafeiphobia

Met riemen onder het meubilair kun je nog meer kussens toevoegen. Bij dit meubel krijg je ook een zogenaamde Popsicle, die je kunt gebruiken als een laptopstandaard of staande ondersteuning. Dit ontwerp is bedoeld voor taken die tussen de 5 en 30 minuten in beslag nemen.

The Flying Man

Dit laatste ontwerp is gebaseerd op een andere favoriete houding: op de buik liggen. Het meubel waar je voorover op kan gaan liggen bestaat ook uit drie delen: een voor de onderbenen, een voor de romp en een laptoptafel voor onder jouw gezicht. De laptoptafel is voorzien van een omkeerbare bovenkant, zodat deze ook als gestoffeerde zitplaats kan worden gebruikt.

Grafeiphobia, Flying Man, thuiswerken, bed

De been- en borststeun kunnen ook worden gebruikt als stoel en bureau. Zo zijn er meerdere samenstellingen mogelijk. Dit ontwerp is voor taken van maximaal één uur en voor het einde van de dag wanneer werknemers zich moe voelen, aldus Pascal.

Tussendoor bewegen

“Wat belangrijk is, is het idee van beweging. Doordat je weet hoe lang je op een model kunt blijven zitten of liggen moet je tussendoor bewegen. Hierdoor wordt jouw houding vanzelf dynamisch en dat draagt bij aan ergonomisch verantwoord werken. Het is de bedoeling dat je zo steeds een passende plek zoekt voor een nieuwe taak die moet worden gedaan”, zei de ontwerper. “Door dit te doen, wordt de werknemer niet zo moe en verveeld alsof hij op een stoel zou hebben gezeten. Hij kan langer werken, maar in een meer gastvrije, speelse en comfortabele omgeving.”

Overigens zijn de meubels naast thuiswerken uiteraard ook goed te gebruiken in de moderne kantoortuin. Mocht je toch ergonomisch verantwoord bezig willen zijn, dan kun je wellicht ook denken aan deze ergonomische sneakers.

Reageer op artikel:
3 meubelen voor mensen die graag thuiswerken in bed
Sluiten