Froot.nl
Froot.nl Design 29 aug 2018

Met dit shirt kun je straks onder water ademhalen

Als straks de complete wereld onderwater staat, dan heb je de mogelijkheid om op een kerktoren te klimmen en te kijken hoe lang je het volhoudt. Je kunt er echter ook voor kiezen om je aan te passen. Dat is hetgeen wat de student Jun Kamei besloot. Deze slimme Japanner heeft in samenwerking met het RCA-IIS Tokyo Design Lab de Amphibio gemaakt. Dat is kort door de bocht een shirt waarmee je straks onder water kunt gaan ademen. Hoef je niet langer op de kerkklok te zitten. Je moet alleen nog even oppassen op de walvissen die jou straks gewoon als plankton zien.

Een shirt om onder water mee te ademen

Het shirt werkt eigenlijk als een grote kieuw die het mogelijk maakt om net als bij vissen zuurstof uit de planten te halen zonder water in te ademen. Kamei liet zich hiervoor inspireren door insecten die in het water konden duiken. Hun huid is ‘superhydrofobisch’ en dat zorgt ervoor dat zij het water afstoten. Er is dan een klein laagje waarbij ze zuurstof naar binnen kunnen krijgen en zo dus kunnen ademen.

AMPHIBIO – GILL IN THE TANK –

This is “AMPHIBIO – GILL IN THE TANK -” by junkamei on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Dat is dus straks ook mogelijk met Amhibio. Het shirt dat via een 3D print is gemaakt maakt gebruik van een biomimetic design dat ervoor zorgt dat je zuurstof kunt opnemen en ook weer kunt uitademen. De zuurstof wordt via het shirt naar buiten gelaten.

Het enige probleem van het systeem op dit moment? Het is nog niet krachtig genoeg om een mens van genoeg zuurstof te voorzien. Daarvoor moet het pak een oppervlakte van ruim 100 vierkante meter beslaan. En dan is het lastig om te zwemmen, aangezien dat eigenlijk de woonoppervlakte van een huis is. Maar niets zo snel als de ontwikkeling van techniek. Lees hier meer voer het project.

onder water shirt

Check ook de Scorkl, een gadget waarmee je nu al 10 minuten lang onder water kunt blijven.

Reageer op artikel:
Met dit shirt kun je straks onder water ademhalen
Sluiten