Tessa Ham
Tessa Ham Design 30 aug 2018

Het LEGO-poppetje is 40 jaar: de evolutie van een stereotype doorbrekend icoon

Het minifiguurtje van LEGO is 40 jaar geworden. He LEGO-poppetje groeide in veertig jaar uit tot de kleinste icoon ter wereld. Hoewel het poppetje is ontworpen om plezier mee te hebben, heeft LEGO ook geholpen stereotypes te doorbreken.

Van twintig naar 8.000

Het begon allemaal met twintig verschillende figuurtjes, waaronder een politieagent, een dokter, een brandweerman, een ridder en een astronaut. Veertig jaar later kun je maar liefst 8.000 verschillende poppetjes kopen. Bedenk het en er is een figuurtje van. Van piraten tot verpleegkundigen, van ingenieurs tot olifantenverzorgers en van dierenartsen tot vikingen. Ook personages uit bijvoorbeeld Star Wars en Harry Potter zijn tegenwoordig te koop.

Welke rol of welk karakter een kind op dat moment ook wil zijn, er is vast en zeker een figuurtje van. Het doel van het bedrijf is dan ook kinderen te laten zien dat ze kunnen zijn wie ze willen zijn.

De evolutie van het LEGO-poppetje

Er lijkt niet onwijs veel te zijn veranderd aan de poppetjes van veertig jaar geleden. Aan het model van het lijfje is niets gewijzigd. Het eerste poppetje past nog steeds in de LEGO van nu en visa versa. Wel kun je stellen dat elk van de figuurtjes wat meer een eigen uiterlijk heeft gekregen. Zo kregen ze in 1979 hun eigen haar, kregen piraten in 1989 een haak als hand en maakte de baard in 1993 zijn debuut.

little figure, big story – LEGO celebrates 40 years of the minifigure

read more on designboom here: https://www.designboom.com/design/lego-minifigures-40-anniversary-08-29-2018/

Het doorbreken van stereotypen

De figuurtjes zijn misschien gemaakt om mee te spelen, maar toch hebben ze in al die jaren ook geholpen om stereotypes te doorbreken. De poppetjes zijn zo ontworpen, dat ze wereldburgers zijn. Iedereen is hetzelfde bij LEGO. Bijna alle poppetjes hebben een gele huidskleur. Alleen de poppetjes die gebaseerd zijn op echte personen hebben een natuurlijke huidskleur. Ook hebben ze bijvoorbeeld vrouwelijke brandweerlieden en ninja’s ontworpen en vaders met draagzakken voor baby’s. Er is zelfs een poppetje in een rolstoel.

LEGO gebruikt acht verschillende mallen voor de productie van elk figuurtje. Grappig is dat de originele mallen uit 1978 bijna identiek zijn aan die van tegenwoordig, waardoor de vroegere figuurtjes kunnen worden gecombineerd met modernere varianten.

De eerste LEGO-poppetjes in de jaren 70

LEGO, 40 jaar, poppetjes, speelgoed, figuurtjes

De jaren 80

LEGO, 40 jaar, poppetjes, speelgoed, figuurtjes

De jaren 90

LEGO, 40 jaar, poppetjes, speelgoed, figuurtjesLEGO, 40 jaar, poppetjes, speelgoed, figuurtjes

LEGO vanaf 2000

LEGO, 40 jaar, poppetjes, speelgoed, figuurtjes

Vanaf 2010

LEGO, 40 jaar, poppetjes, speelgoed, figuurtjes

Nog meer weten over de iconische figuurtjes van LEGO? De Netflix-serie The Toys That Made Us wijdt een hele aflevering aan de evolutie van de Minifiguurtjes. Check ook de eerste plantaardige variant van het beroemde speelgoed uit Denemarken, dat net van de band is gerold.

Reageer op artikel:
Het LEGO-poppetje is 40 jaar: de evolutie van een stereotype doorbrekend icoon
Sluiten