Noah Korevaar
Noah Korevaar Design 16 nov 2018

MAGA Build The Wall: Donald Trump LEGO kopie leert kinderen racisme

De conservatieve Amerikaanse retailer Keep and Bear heeft een opmerkelijke LEGO-set voor kinderen uitgebracht. Het gaat om een soort LEGO-systeem waarmee kinderen op vroege leeftijd aan de slag kunnen met politiek gedachtegoed: Donald Trump’s grote muur.

Build The Wall Starter Kit: ophef in Amerika

Maak kennis met de Build the Wall Starter Kit, een speelgoed-set waarmee kinderen hun eigen muur kunnen bouwen. Het gaat echter niet om zomaar een muur: dit is de muur waarmee Donald Trump de Verenigde Staten van Mexico wil scheiden.

Build The Wall Starter Kit: ophef in Amerika

De set bestaat uit 101 steentjes om een plastic muurtje te bouwen. Je krijgt er ook meteen een poppetje bij dat verdacht veel op Donald Trump lijkt, inclusief zijn karakteristieke chagrijnige blik. Op Twitter ontstond meteen ophef rond de set. Niet alleen omdat het een schaamteloze LEGO-kopie is, maar ook omdat het racisme zou aanwakkeren bij kinderen. De set wordt geproduceerd door Keep and Bear, een online winkel met de tagline “one amendment to protect them all” die een berg pro-Trump producten verkoopt.

Racisme

De ophef rondom het vermeende racisme komt vooral door een plaatje dat bij de set zit. Daarin zie je hoe de muur een LEGO-achtig personage blokkeert. Het gaat duidelijk om een Mexicaan, inclusief een sombrero, poncho én maraca’s. Daar blijft het niet bij: het poppetje staat ook nog eens voor een Maya tempel.

Boze Twitteraars claimen niet alleen dat LEGO de producent aan moet klagen, maar vallen ook over de productbeschrijving: “We snappen waarom ze uit Honduras willen vluchten en willen wonen en werken in Amerika. We zijn tenslotte de beste natie op aarde. (…) De muur moet gebouwd worden. De muur zal Amerika veilig en sterk houden. Alleen dan kunnen we zij die in nood zijn helpen.”

Natalie Martinez on Twitter

Fox has been promoting a $30 Lego rip-off kit that is literally 101 small grey bricks with a racist box design.

Hillary Clinton in gevangenispak

Ben je toch gecharmeerd door de set? Dan kun je direct beginnen met het verzamelen van de complete MAGA Building Bloks-serie. Er is bijvoorbeeld ook een poppetje van Hillary Clinton, gehuld in een oranje gevangenispak. Daar krijg je ook een klein computertje bij, met de tekst ‘Zijn jouw emails veilig?’. Dat is natuurlijk een verwijzing naar de controverse rondom Clinton’s gebruik van een onveilige email-server.

Build The Wall Starter Kit: ophef in Amerika

Je kunt helemaal ver gaan met de Crusader Figurine. Dat is een poppetje dat Amerika’s ‘Christelijke voorouders’ voor moet stellen, die de ‘Westerse beschaving hebben gered van de radicale Islam’.

Triest? Zeker. Gelukkig komen Trumps plannen voor een muur nog steeds niet echt van de grond. Verschillende prototypes zijn al gebouwd, maar onenigheid rondom de kosten gooit continu roet in het eten. Ondertussen blijft het internet er heerlijk de spot mee drijven. Check ook deze man, die op een ongelukkige manier op Trump lijkt.

Reageer op artikel:
MAGA Build The Wall: Donald Trump LEGO kopie leert kinderen racisme
Sluiten