A. de Jong
A. de Jong Design 15 apr 2019

IKEA heeft een nieuw logo en niemand die het ziet

IKEA heeft een nieuw logo en dat is bijna iedereen ontgaan. Toch zijn er een paar subtiele verschillen te zien.

Het nieuwe logo van IKEA

Als bedrijf moet je af en toe je huisstijl aanpassen, zo blijkt uit de evolutie van deze 25 wereldberoemde merken en bedrijven. Stilstand is achteruitgang, je moet gewoon met de tijd meegaan. Maar de aanpassingen in het nieuwe merklogo van IKEA zijn wel heel subtiel. Maar goed, het gaat uiteindelijk om de details.

Steven Taylor on Twitter

I can spot the difference, can you? Subtle logo refresh 🙂 “IKEA’s new logo is… different” https://t.co/6HyHXsZp4v #GraphicDesign #IKEA #creativedirector

Voor alle duidelijkheid: in de bovenstaande tweet staat het nieuwe logo boven het oude. Het verschil zit hem vooral in de ruimte tussen de letters. Het driehoekje in de A is iets groter, de ruimtes tussen het middelste streepje van de E zijn groter en de K is ook wat ruimer opgezet. Daarnaast zijn alle letters nu schreefloos en staat de ® in het merklogo. We zijn benieuwd hoeveel geld een team van designers hiervoor heeft gekregen, want dit had een 6-jarige ook nog kunnen verzinnen, zoals bij restaurant Jolene in Londen het geval was. Nog niet overtuigd van de verschillen? Hieronder staan de logo’s naast elkaar.

ikea, nieuw logo, geschiedenis

De geschiedenis van de IKEA-huisstijl

IKEA heeft in zijn bestaansgeschiedenis al een aantal keer het logo vervangen. Het eerste merklogo heeft veel weg van een wijnstempel, daarna volgde een soort schildersezel. De stijl van het huidige logo werd ingevoerd in 1967, alleen de kleuren veranderden nog een paar keer. Sinds 1983 kleurt het uithangbord van IKEA geel-blauw, dezelfde kleuren als de Zweedse vlag. En nu, in 2019, is het dus net even iets duidelijker leesbaar. Lees hier meer over de geschiedenis en huisstijl van IKEA.

ikea, nieuw logo, geschiedenis

Over logo’s gesproken. In 1919 werd de kunstopleiding Bauhaus, die evolueerde tot cultureel begrip, opgericht in het Duitse Weimar. In 2019 wordt het 100-jarige bestaan gevierd. 99 Designs doet dat met make-overs van beroemde merklogo’s. Bekijk ze hier.

Reageer op artikel:
IKEA heeft een nieuw logo en niemand die het ziet
Sluiten