Jelle van Es
Jelle van Es Design 2 feb 2019

Iguana’s keren na 200 jaar terug op Galapgos Eilanden

Goed nieuws uit de natuur, daar houden wij wel van. Zo’n tweehonderd jaar geleden bezocht Charles Darwin (die met zijn schip de Beagle vijf jaar lang rondvaarde om de wereld te ontdekken) het eiland Santiago Island, dat onderdeel is van de Galapgos Eilanden. Daar was hij de laatste persoon die officieel een Iguana zag. Daarna werd het beest uitgeroeid door de verschillende andere dieren die op hem jaagde. Nu keren ze echter terug. De mensen van het Galapagos National Park hebben besloten om 1400 iguana’s uit te zetten op het eiland.

Iguana’s terug op de Galapgos Eilanden

Eén van de dieren die verantwoordelijk waren voor het uitroeien van de Iguana’s was het wilde varken, maar die werd in 2004 op het eiland uitgeroeid. Zodoende hebben de Iguana’s nu een kans om te overleven. Daarnaast was het voor de Iguana’s lastiger om aan voedsel te komen op het Noordelijke gelegen eiland. Met andere woorden, de beesten moesten daadwerkelijk verplaatst worden om niet andermaal compleet uitgeroeid te worden.

iguana

Op hun nieuwe bestemming worden ze goed in de gaten gehouden om te zien of alles gaat zoals de onderzoekers voor ogen hebben. Hoewel de wilde varkens er niet meer zijn, zijn er nog wel verschillende knaagdieren die een risico kunnen zijn voor de nesten die de Iguana’s maken. Een ei kan voor deze beesten namelijk een heerlijk hapje zijn. Ook moeten de Iguana’s zich aanpassen in het vinden van het juiste voedsel. Het is immers een nieuwe omgeving voor de beesten en dan is het wel handig als ze weten waar ze aan hun voedsel kunnen komen. Daarnaast zijn er nog verschillende koloniën mieren die een eventueel gevaar kunnen vormen voor de nesten. Maar als alles goed gaat, wordt het eiland voor een klein gedeelte in ere hersteld. En dat is toch mooi nieuws denken we zo.

Reageer op artikel:
Iguana’s keren na 200 jaar terug op Galapgos Eilanden
Sluiten