Design 19 okt 2018 A. de Jong

Met Google’s Piano Genie kan iedereen piano spelen

Ken je Guitar Hero en Rock Band nog? Waar die games een aantal jaar mateloos populair waren, liggen ze nu in de budgetbakken. Een recente poging om de franchises weer tot leven te wekken, faalde. Google neemt de toorts nu over, met Piano Genie.

Google Piano Genie: iedereen kan piano spelen

Althans, dat zou je bijna denken. De zoekgigant heeft ter experiment een intelligente controller gemaakt waarmee je op een piano kunt improviseren. Geen zorgen, je hoeft niet daadwerkelijk piano te kunnen spelen.

Jouw geïmproviseerde gepingel klinkt vervolgens dankzij het slimme apparaatje als een meesterwerk. Ongeacht hoe slecht je bent. De controller heet Piano Genie, en is een experiment van Google Magenta. Dat is een onderzoeksproject waarbij de mogelijkheden van neurale netwerken wordt getest.

Google piano genie

Het slimme netwerk is getraind op vele stukken klassieke pianomuziek. Op basis van die data vertaalt Piano Genie wat jij op acht knoppen doet naar muziek die alle 88 toetsen van de piano gebruikt. Magisch toch?

“Ik wilde echt een tool ontwerpen die we konden geven aan iemand die niet weet hoe hij of zij moet spelen, en dat ze dan muziek konden maken zonder die intentie,” aldus Google Magenta intern Chris Donahue.

“Wanneer je aan het spelen bent, is het een fantastische ervaring, soms voelt het alsof je je eigen gedachten aan het lezen bent en je de exacte noot speelt die je in jouw hoofd had. En andere keren doet de piano totaal iets anders dan je wilde, maar klinkt het alsnog redelijk.”

Het algoritme is getraind op maar liefst 14.000 optredens van het Internationale Piano-e-Competition. Het resultaat is een systeem dat de natuurlijke en vaak voorkomende combinaties van noten in kaart brengt, en snapt ‘wat goed klinkt’. Zo kan de Piano Genie bepalen welke noten elkaar moeten volgen.

Piano Genie Improvisation #2

Piano Genie is an intelligent interface which allows anyone to improvise on the piano using only eight buttons. Try it for yourself through our web demo at https://tensorflow.github.io/magenta-demos/piano-genie

Het resultaat kun je in de bovenstaande video in actie bewonderen. Je kunt de trainingscode zelf raadplegen op GitHub, en nog veel leuker: via deze link kun je zelf online een demo van Piano Genie proberen!

Reageer op artikel:
Met Google’s Piano Genie kan iedereen piano spelen
Sluiten