A. de Jong
A. de Jong Design 17 okt 2018

Formule 1 voor dummies: de perfecte rijlijn haarfijn uitgelegd

Komend weekend kun je weer genieten van Max Verstappen in de Formule 1. Ditmaal op het Circuit of the Americas in Austin tijdens de Grand Prix van Amerika. Let deze week eens goed op de rijlijnen, want als iemand zijn rijlijn tot kunst heeft verheven, is het Max Verstappen.

Video: kunst van de rijlijn in de Formule 1 uitgelegd

Als je Formule 1 op televisie kijkt, lijkt het allemaal vrij logisch. Als je zelf op het circuit rijdt, merk je dat het behoorlijk moeilijk is om de juiste lijnen te pakken. Pure natuurkunde en wiskunde. Mocht je nog twijfelen over het feit dat Formule 1 een topsport is, dan weet je na deze uitleg over de juiste rijlijn genoeg.

Racing Lines explained

What are racing lines and how do they make you faster? Why is the racing line not as simple as the shortest, fastest or easiest path through a turn? What is the karting line? What does it mean to take a late apex? Let’s explore!

Max Verstappen en de Grad Prix van Amerika

Max verstappen eindigde vorig jaar op de vierde plaats tijdens Grand Prix van Amerika. Maar het ging vooral over zijn taalgebruik. Zonder hem bij naam te noemen, zei Verstappen na de Amerikaanse Grand Prix dat steward Garry Connelly ‘een mongool’ was. Later bood hij zijn excuses aan. Voor de Formule 1 Grand Prix van komend weekend heeft Max Verstappen een roadtrip gemaakt door de Verenigde Staten.

https://www.instagram.com/p/Bo9kIUlibWS/

Circuit of the Americas

Het Circuit of the Americas maakt sinds 2012 deel uit van de Formule 1. Het is een circuit met een vrij lang recht stuk, maar heeft ook een paar pittige bochten waar de bovenstaande theorie over de perfecte rijlijn niet overbodig is. De laatste vier keren heeft Lewis Hamilton de Grand Prix van Amerika op zijn naam geschreven. Een overwinning van Max Verstappen, meester in de perfecte rijlijn, zou overigens niet de eerste zege voor Red Bull Racing zijn op dit circuit. In 2013 won Sebastian Vettel, toen nog in dienst bij Red Bull Racing. Het jaar daarvoor was het Lewis Hamilton die hier als eerste coureur ooit won.

Of de perfecte rijlijn van Max Verstappen binnenkort ook in Nederland vertoond gaat worden tijdens de Formule 1? Nou, die kans is aannemelijk. Check deze 5 vragen en antwoorden over het Circuit van Zandvoort en de FIA.

Reageer op artikel:
Formule 1 voor dummies: de perfecte rijlijn haarfijn uitgelegd
Sluiten