Tessa Ham
Tessa Ham Design 27 nov 2018

Een volledig energiepositief hotel, verstopt tussen de Noorse Fjorden

Het duurzame architectenbureau Snøhetta heeft een prachtig energiepositief hotel ontworpen aan een gletsjer in Noorwegen. Hier willen we zo snel mogelijk naartoe.

Hotel Svart komt aan de voet van Svartisen te liggen, een gletsjer in Nationaal Park Saltfjellet-Svartisen in het noorden van het waanzinnig mooie Noorwegen. Door de unieke ronde vorm heb je vanuit het hotel een uitzicht van 360 graden op de Holandsfjord, het diepblauwe gletsjerijs en de berg Almlifjellet. Als je ‘s winters geluk hebt, kun je zelfs het Noorderlicht zien vanuit je hotelkamer. Maar je kunt hier het hele jaar door prachtig hiken, fietsen en kajakken.

Energiepositief, hotel, Noorse fjorden, milieu

‘s Werelds eerste hotel dat energiepositief is

Het hotel en de omgeving zien er niet alleen prachtig uit, de architecten noemen Svart het meest milieuvriendelijke hotel ter wereld, het eerste dhotel dat ‘energiepositief’ is. Of dat écht zo is, blijft natuurlijk de vraag. Het is in ieder geval zeker dat het hotel energiezuinig is en zelf energie produceert. Svart verbruikt 85 procent minder energie dan een normaal hotel.

Energiepositief, hotel, Noorse fjorden, milieu

Het dak van het hotel is volledig bekleed met zonnepanelen en door de ronding van het gebouw wordt de maximale hoeveelheid zonlicht opgevangen. De zonnepanelen zijn op hun beurt weer geproduceerd met waterkracht – uit stromend water opgewekte energie. Airconditioning is niet nodig in dit hotel, doordat speciaal ontworpen gevels zomers de warmte van de hoogstaande zon tegenhouden. De CO2-voetafdruk is dus minimaal.

Energiepositief, hotel, Noorse fjorden, milieu

Zonde van de omgeving?

Het hotel is zo ontworpen dat het zoveel mogelijk opgaat in de natuur. Hierdoor hopen de architecten zoveel mogelijk de prachtige omgeving te respecteren. Bovendien wordt het hotel in het water gebouwd op palen, geïnspireerd op de traditionele Noorse vissershuisjes. Onder de hotelkamers komt een houten boulevard, waarover hotelgasten kunnen wandelen en waaraan kajaks en boten aangelegd kunnen worden.

Energiepositief, hotel, Noorse fjorden, milieu

Zie jij jezelf daar al kajakken? Dan moet je nog even geduld hebben. Het hotel opent volgens de planning in 2021 haar deuren. Meer informatie vind je op de website van het hotel.

Reageer op artikel:
Een volledig energiepositief hotel, verstopt tussen de Noorse Fjorden
Sluiten