A. de Jong
A. de Jong Design 26 jul 2018

Don’t / Do This Game: het nieuwe spel voor creatieven

Wat voor soort creatieveling je ook bent, met de Don’t / Do This Game kom je uit je comfortzone. Hoe? Het spel stimuleert creativiteit door beperking. Grenzen dwingen je verder te denken dan de gebruikelijke oplossingen en sturen je verschillende kanten op. Dat is precies hoe je eindigt met onverwachte en buitengewone ideeën.

Spelregels Don’t / Do This Game

Pak drie ‘Do’-kaarten (een What + Who + Why-kaart) die samen een fictief project vormen. Voor dit project ga je een idee of oplossing bedenken, maar niet zonder beperkingen. Om de uitdaging aan te gaan, pak je vervolgens drie ‘Don’t’-kaarten (What + How + Why not) die je regels opleggen. Bedenk vervolgens een oplossing binnen de mogelijkheden.

dont do this game, spel, creatieven, 1

Speel dit spel alleen, voor wanneer je wat inspiratie kunt gebruiken, gebruik het als gespreksaanzet of speel het in teams om uit te vinden wie de meest verrassende oplossing bedenkt. Je kunt de “Don’t” -kaarten ook gebruiken voor een experiment met een zelfbedacht project.

De ‘Do’ en ‘Don’t’-kaarten laten je anders denken dan je normaal zou doen. In het begin kunnen de regels een groot obstakel zijn. Maar zodra je begint te spelen, zul je zien dat beperkingen je juist mogelijkheden bieden. Regels laten je nadenken over mazen in de wet. Het resultaat zou zelfs het begin van een echt project kunnen zijn.

To Don’t List

Het grootste probleem van auteur Donald Roos is te veel te doen hebben en te weinig tijd. Daarom bedacht hij de ‘ToDon’tList’-methode: Als je ´nee´ zegt tegen het ene idee, dan heb je meer tijd om een ander idee uit te voeren. Kortom: hoe meer je weglaat, hoe meer focus en tijd je ervoor terugkrijgt. Zijn boek Don’t Read This Book – gefocust op time management voor creatieven – en het nieuwe spel Don’t/Do This Game volgen beide de ‘ToDon’tList’-methode. Het spel kost 15 euro.

dont do this game, spel, creatieven, 1
dont do this game, spel, creatieven, 1
Reageer op artikel:
Don’t / Do This Game: het nieuwe spel voor creatieven
Sluiten