Jelle van Es
Jelle van Es Design 17 feb 2019

Deze AI-portretten van mensen lijken zo echt dat ze eng zijn

Op het gebied van techniek is er momenteel veel gaande. Steeds meer bedrijven houden zich bezig met dingen zoals robots en AI om dingen te verwerken. Daardoor kunnen soms dingen die echt lijken je op het verkeerde spoor zetten en moet je niet alles meer geloven dat je ziet. Wat dat betreft is het nieuwe project waar NVIDIA aan werkt niet heel erg goed voor het vertrouwen. Zij kunnen namelijk vanuit verschillende foto’s via een AI een nieuwe portretfoto maken die eigenlijk niet van het echt is te onderscheiden.

AI-portretten zijn te echt

De techniek is gebaseerd op style transfer. Daarbij worden verschillende elementen van een bepaald gezicht gemixt met die van de andere gezichten. De onderstaande grid geeft een beetje een idee hoe dat in het werk gaat.

AI-portretten

Het is een beetje te vergelijken met een keersommetje, waarbij de twee elementen in de linker en de bovenste kolom met elkaar vermenigvuldigd worden om zo het resultaat te krijgen. Volgens NVIDIA wordt er gebruik gemaakt van een AI die de beschikking heeft over acht krachtige GPU’s en daar een week lang mee getraind wordt. Naast het creëren van nieuwe gezichten, is de AI ook in staat om auto’s, slaapkamers, katten en meer met elkaar te combineren, zoals je in de onderstaande video kunt zien.

A Style-Based Generator Architecture for Generative Adversarial Networks

Paper (PDF): http://stylegan.xyz/paper Authors: Tero Karras (NVIDIA) Samuli Laine (NVIDIA) Timo Aila (NVIDIA) Abstract: We propose an alternative generator architecture for generative adversarial networks, borrowing from style transfer literature. The new architecture leads to an automatically learned, unsupervised separation of high-level attributes (e.g., pose and identity when trained on human faces) and stochastic variation in the generated images (e.g., freckles, hair), and it enables intuitive, scale-specific control of the synthesis.

Op die manier kun je je straks bij profielfoto’s op datingsites nog meer gaan afvragen of het wel echt is.

Reageer op artikel:
Deze AI-portretten van mensen lijken zo echt dat ze eng zijn
Sluiten