A. de Jong
A. de Jong Design 9 nov 2018

Nieuwslezer met kunstmatige intelligentie debuteert in China

Het is voor Annegien Steenhuizen en Rob Trip tijd om alvast over wat anders na te gaan denken. Een nieuwslezer met kunstmatige intelligentie heeft zijn debuut gemaakt bij Xinhua, de staatsomroep van China. Dit is de toekomst van het journaal.

Nieuwslezer met kunstmatige intelligentie in China

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een robot, maar om een virtuele nieuwslezer die 3D geanimeerd is op basis van beelden en geluiden van echte nieuwslezers. De Chinese staatsomroep Xinhua heeft de nieuwspresentator gepresenteerd met de term kunstmatige intelligentie, maar de AI is nog vrij beperkt. Zo moeten alle teksten nog ingevoerd worden door mensen. Wel wordt verwacht dat een opvolger van deze nieuwslezer straks al zelfstandig breaking nieuws kan presenteren.

Xinhua’s first English AI anchor makes debut

Xinhua’s first English AI anchor makes debut at the World Internet Conference that opens in Wuzhen, China Wednesday. Follow us on: YouTube: https://www.youtube.com/user/ChinaViewTV Facebook: https://www.facebook.com/XinhuaNewsAgency Twitter: https://twitter.com/xhnews Instagram: https://www.instagram.com/chinaxinhuanews/ Xinhuanet: http://www.xinhuanet.com/english/

Zoals je ziet en hoort, praat de kunstmatig intelligente nieuwslezer nog zonder al te veel intonatie. Ook als je goed op zijn lippen let, ziet het er nog een beetje onnatuurlijk uit. Maar als je het van te voren niet weet, is de 3D animatie nauwelijks te onderscheiden van een mens.

Chinees en Engels

De eerste virtuele nieuwslezers spreken Chinees en Engels. Het grote voordeel: ze ratelen 24 uur lang door als het moet, zonder zich te verspreken. De AI-nieuwslezer is in samenwerking gemaakt met Sogou, een Chinese zoekmachine. Het uiterlijk van de virtuele nieuwspresentator is gebaseerd op de echte presentator Zhang Zhao.

Xinhua AI anchor presents CIIE news reports

Xinhua AI anchor, launched on Wednesday, starts presenting news reports from Thursday. In this program, he takes you to have a look at what a Panama official…

In Japan wordt op dit moment ook gewerkt aan een nieuwspresentator met kunstmatige intelligentie. Hier gaat het wel om een robot, Erica genaamd.

Check ook dit kijkje achter de schermen bij de makers van Samantha, een seksrobot met kunstmatige intelligentie.

Reageer op artikel:
Nieuwslezer met kunstmatige intelligentie debuteert in China
Sluiten