Jelle van Es
Jelle van Es Design 9 feb 2019

Carlo Ratti ontwerpt zelfrijdende cocktailbar Guido

Met de kou van de winter en het natte weer moeten we er eigenlijk niet aan denken: buiten een cocktail halen. Maar als het straks weer hartje zomer is, dan is zo’n lekker gemaakte cocktail in een cocktailbar het perfecte vakantiegevoel. In de toekomst zou het goed kunnen dat je een zelfrijdende cocktailbar gaat tegenkomen. Dat is althans de droom die Carlo Ratti heeft. Momenteel is het een conceptidee, maar later dit jaar wil de ontwerper het daadwerkelijk gaat maken, zodat het werkelijkheid wordt.

De zelfrijdende cocktailbar

De zelfrijdende cocktailbar moet een soort ultieme robot gaan worden. Naast het feit dat de weg zelfstandig rond zou kunnen rijden, kan hij ook zelfstandig cocktails voorbereiden voor de verschillende liefhebbers. Elke wagen is voorzien van twee mechanische armen. Eentje wordt er daarbij gebruikt om te schudden en te mixen, terwijl de andere de diverse vloeistoffen inschenkt. Het voordeel aan het systeem is dat de robot heel goed zelfstandig weet wat de verschillende verhoudingen zijn en kan zodoende de perfecte cocktail maken.

zelfrijdende cocktailbar

Toch kunnen we ons niet voorstellen dat hij helemaal zelfstandig kan opereren. Je zult nog altijd een mens nodig hebben om het geld aan te nemen. Hoewel de maker denkt dat het kan gaan werken met een systeem waarbij een ID van een gebruiker kan worden gescand en er vervolgens draadloos met een pinpas of een telefoon kan worden betaald. En het is ook wel handig als iemand de flessen vervangt wanneer ze opraken. De zelfrijdende cocktailbar gaat Nino heten en kan uiteindelijk 170 flessen met zich mee dragen.

zelfrijdende cocktailbar

Carlo Ratti zou de zelfrijdende cocktailbar uiteindelijk willen inzetten op verschillende festivals of opereren als een soort foodtruck die op verschillende plaatsen in de stad kan verschijnen. Het is in elk geval een tof toekomstbeeld dat je straks de perfecte cocktail op straat door een robot kan laten maken.

Reageer op artikel:
Carlo Ratti ontwerpt zelfrijdende cocktailbar Guido
Sluiten