Jelle van Es
Jelle van Es Design 13 jan 2019

Met dit robot exoskeleton tillen bouwvakkers straks moeiteloos 100 kilo

Werken in de bouw is geen eitje. Je maakt er lange dagen en moet zware dingen optillen. Die lange dagen zullen altijd wel blijven, maar voor het tillen van zware objecten zou in de toekomst een oplossing gevonden kunnen worden. Er wordt namelijk gewerkt aan een speciale exoskeleton voor bouwvakkers.

De exoskeleton voor bouwvakkers

Het ding is ontwikkeling bij het Amerikaanse bedrijf Sarcos en zou naar verluidt in 2020 op de markt moeten komen. Het systeem is naar verluidt al ruim 17 jaar in ontwikkeling en heeft in totaal al meer dan 175 miljoen dollar gekost om te maken. Maar als het straks op de markt is, dan is het mogelijk om met het pak objecten tot 90 kilo te tillen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je rug er volledig aangaat.

exoskeleton

Daarnaast is de exoskeleton zo gemaakt dat hij een tijdje mee kan. Er zit een batterij in die zo’n acht uur meegaat en dus een hele werkdag gebruikt kan worden. Het aantrekken van zo’n pak zou overigens niet al te veel tijd kosten. Binnen een minuut kun je alles aan hebben getrokken en kun je beginnen met werken.

Je zult overigens nog wel iets merken van de spullen die je moet dragen. Via het systeem dat gebruikt wordt, worden de gewichten die je tilt gedeeld door twintig. Een maximaal gewicht van 90 kilo zou zodoende aanvoelen als iets van van 4,5 kilo. Prima te te doen.

De grote vraag is nu natuurlijk hoeveel zo’n pak gaat kosten als je als werkgever het zou willen aanschaffen. WHet zal nog even duren voordat de exoskeleton op een prijspunt komt waarbij het in massa kan worden verkocht. Voor dit moment is het dan ook vooral leuk om over na te denken of te dromen.

Reageer op artikel:
Met dit robot exoskeleton tillen bouwvakkers straks moeiteloos 100 kilo
Sluiten