A. de Jong
A. de Jong Design 9 jan 2019

BMW en The North Face maken caravan van revolutionair materiaal

BMW en The North Face zijn twee bedrijven die je niet direct aan elkaar linkt. Toch delen ze een stand op de techbeurs CES 2019 in Las Vegas. En wel met een caravan van FUTURELIGHT, een nieuw materiaal dat als revolutionair wordt bestempeld.

BMW en The North Face presenteren caravan van de toekomst

Het gaat om een lichtgewicht caravan, die je ook een koepeltent op wielen zou kunnen noemen. De caravan is om precies te zijn een samenwerking tussen BMW-aftakking Designworks en The North Face. Het gaat om een studiomodel die een nieuw materiaal van The North Face moet promoten, FUTURELIGHT genaamd. De caravan is nog tot en met 11 januari te bewonderen op CES 2019.

bmw, caravan, the north face, futurelight

FUTURELIGHT

FUTURELIGHT is een nieuw, ademend en waterdicht materiaal ontwikkeld met innovatieve nanospinning-technologie en duurzame toepassingen. Volgens de makers is dit het meest geavanceerde, ademende en waterdichte outdoormateriaal dat op dit moment beschikbaar is.

“Het beeld van een waterdicht product is nu nog vaak iets wat knispert en benauwd aanvoelt. Met FUTURELIGHT kunnen we in theorie álles ademend, waterdicht en – voor het eerst ook – comfortabel maken. Denk aan een waterdicht T-shirt, een waterdichte trui of zelfs een spijkerbroek. We beginnen nu met jassen, tenten en handschoenen, maar de mogelijkheden zijn onbeperkt”, aldus Scott Mellin, Global General Manager Mountain Sports bij The North Face.

bmw, caravan, the north face, futurelight
bmw, caravan, the north face, futurelight (1)

Baanbrekende technologie

Het nanospinning-proces dat wordt gebruikt om de FUTURELIGHT-stof te creëren, stelde de ontwerpers van het merk voor het eerst in staat om luchtdoorlatendheid toe te voegen aan het membraan van een stof. In het proces worden op nanoniveau gaatjes gecreëerd, waardoor een buitengewone poreusheid ontstaat. Tegelijkertijd is het materiaal volledig waterdicht, kan er lucht door het materiaal bewegen en is er betere ventilatie dan ooit.

bmw, caravan, the north face, futurelight

Daarnaast biedt nanospinning ontwerpers de mogelijkheid verschillende zaken aan te passen: gewicht, stretch, ademend vermogen, duurzaamheid, samenstelling (gebreid of geweven) en textuur. Zo is de stof af te stemmen op specifiek gebruik, bijvoorbeeld door het ademend vermogen te vergroten in kleding voor cardio-oefeningen die vragen om voldoende zuurstof. Of door de bescherming tegen natte weersomstandigheden te verbeteren. De mogelijkheid om deze factoren in stoffen aan te passen, is uniek in kleding, uitrusting en accessoires.

Check ook de caravan met een zwembad op het dak en andere unieke auto’s van kunstenaar Benedetto Bufalino.

Reageer op artikel:
BMW en The North Face maken caravan van revolutionair materiaal
Sluiten