A. de Jong
A. de Jong Design 30 nov 2018

NASA werkt aan robotbijen à la Black Mirror

Iedereen die de serie Black Mirror wel eens heeft gezien, weet dat daarin de scheidslijn tussen science fiction en realiteit soms nauwelijks waarneembaar zijn. In de echte wereld zien we dan ook steeds vaker ‘Black Mirror-momentjes’ terug, zoals nu de robotbijen van de NASA. Als dat maar goed afloopt.

Black Mirror gaat over de snelle technische ontwikkelingen en hoe die de werkelijkheid beïnvloeden. Zo heb je in het derde seizoen de aflevering Nosedive, waarin alle mensen worden beoordeeld op hun social rating. Als je drie sterren hebt, kom je op alle gebieden voor minder in aanmerking dan als je vijf sterren hebt. In China gebeurt op dit moment met het Social Credit System nagenoeg hetzelfde.

De robotbijen van NASA

Maar we richten ons nu even op de robotbijen van de NASA. Ook deze lijken rechtstreeks overgevlogen uit Black Mirror. In de aflevering Hated in the Nation gaat het fout als een hacker de bijen weet te manipuleren. Maar we lopen niet op de zaken vooruit, want NASA ontwerpt de bijen voor een missie naar Mars. De piepkleine drones moeten de rode planeet gaan verkennen, waar ze de NASA Insight Lander gaan vergezellen die deze week de eerste beelden deelde vanaf Mars.

black mirror, nasa, mars, robot, bijen, robotbijen

De Mars Bees krijgen een lichaam ter grootte van een hommel en beweeglijke vleugels die geïnspireerd zijn op de vleugels van cicaden. Ze komen er uit te zien als een dikke bij. Een onderzoeksteam aan de universiteit van Alabama werkt nu in opdracht van NASA samen met een groep van Japanse wetenschappers aan het ontwerp van de vliegende microrobots. Naast verkennen gaan de robotbijen ook bodemstalen nemen en onderzoeken of er leven op de rode planeet is. De huidige Rover kan als een soort uitvalsbasis dienen, waar de vliegende robots hun batterij kunnen opladen. Lees meer over het project op de website van NASA. Check ook deze zes creepy technologieën uit Black Mirror die zijn ingehaald door de werkelijkheid.

Black Mirror top 5

Nog even over Black Mirror, als je die serie nog niet gezien hebt, kun je je borst natmaken. De serie op Netflix, waarvan tot nu toe vier seizoenen zijn uitgekomen, bestaat uit losse afleveringen die je niet in volgorde hoeft te kijken. Tip: begin niet met aflevering 1 van seizoen 1. Hieronder onze top 5, wie weet heb je er wat aan.

1. Black Museum (aflevering 6, seizoen 4)
2. The Entire History of You (aflevering 3, seizoen 1)
3. Be Right Back (aflevering 1, seizoen 2)
4. Hated in the Nation (aflevering 6, seizoen 3)
5. USS Callister (aflevering 1, seizoen 4)

black mirror, nasa, mars, robot, bijen, robotbijen
Reageer op artikel:
NASA werkt aan robotbijen à la Black Mirror
Sluiten